Connect with us

KAKANJ

Pješačenje, biciklizam, trčanje – naš doprinos zdravijem okruženju

29.03.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Razvoj industrije i saobraćaja u velikoj mjeri utiče na zagađenje okoliša. Kao glavni izvor energije koriste se fosilna goriva čijim izgaranjem nastaju ispušni plinovi. Međutim, postoji mnogo načina da smanjimo upotrebu automobila na fosilna goriva, budemo energetski efikasni i sačuvamo našu životnu sredinu. Neki od njih su biciklizam i brzo hodanje ili trčanje.

Mjere energetske efikasnosti mogu značajno doprinijeti manjoj potrošnji energije, koju još uvijek većinom proizvodimo sagorijevanjem fosilnih goriva. Zbog negativnih utjecaja istražuju se načini smanjenja količine ispušnih plinova i uvode se zakoni koji ograničavaju dopuštene količine ispušnih plinova u zraku. Današnja savremena vozila su štedljivija te ekološki sigurnija.

– Danas imamo automobile koji zadovoljavaju Euro 5 i  Euro 6 standarde koji podrazumijevaju da automobili ne bi smjeli da ispuštaju više od 0,3, grama po kilometru štetnih čestica. Što se tiče uvoza na snazi je standard Euro 5 i više ne možemo uvoziti Euro 3 i Euro 4. kaže Armin Bašić vlasnik Autoškole HA-BE.

U svijetu se sve više potencira korištenje javnog prevoza ili vožnja biciklom do posla i obavaljanja svakodnevnih aktivnosti. Vožnja bicikla donosi nam brojne benfite, osim što na taj način čuvamo okolinu, štitimo i vlastito zdravlje.

– Nažalost u BiH je svijest o biciklizmu slabo razvijena. Mi smo radili promocije biciklizma kao oblika prevoznog sredstva, jer zauzima manje mjesta za parking, ne zagađuje okolinu, a važna je i tjelesna aktivnost. Imamo dosta aspekata kroz koje možemo posmatrati biciklizam i svi nam donose benefite – smatra Dalila Bašić, koja se bavi rekreativnim biciklizmom.

Pored biciklizma, hodanje je  jednostavna i besplatna aktivnost u kojoj se svako može pronaći, a odlična je za fizičko i psihičko zdravlje.

– Kakanj je mala čaršija koja nam pruža mogućnost da iz bilo kojeg dijela grada dođemo pješice do bilo koje destinacije. To bi trebali što više promovisati naročito kod djece i mladih, odlazak pješice u školu, na posao i u vrtić. Trebamo malo više poraditi na kulturi očuvanja naše okoline kroz fizičku aktivnost i kretanje u svakodnevnom životu – poruluje Esmin Brodlija iz neformalne grupe „Kilometar života“.

Zamijeni li se vožnja vlastitim automobilom vožnjom bicikla, šetanjem ili drugim oblikom tjelesne aktivnosti, kada se ide na bliže udaljenosti, smanjit će se doprinos emisiji ispušnih plinova, ali i poboljšati zdravlje osobe bavljenjem tjelesnim aktivnostima. Zaštita okoliša treba biti glavni prioritet jer bez čistog i zdravog okoliša nije moguće imati niti zdravo i zadovoljno društvo.

Continue Reading