Connect with us

KAKANJ

JU Gradska biblioteka Kakanj pruža podršku građanima koji imaju afinitete za pisanu riječ, te im kao izdavač pomaže pri objavljivanju knjiga

28.03.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Javna ustanova Gradska biblioteka Kakanj prema svom planu i programu rada građanima omogućava pristup izvorima znanja, informacijama i kulturnim sadržajima. Pored toga, Gradska biblioteka obavlja i izdavačku djelatnost pružajući podršku građanima koji imaju afinitete za pisanu riječ, te im kao izdavač pomaže pri objavljivanju knjiga.

JU Gradska biblioteka Kakanj počela je sa izdavačkom djelatnošću 2004. godine, kada su objavili prvu knjigu. Prošle godine u ovoj ustanovi su izdali ukupno šest knjiga uglavnom kakanjskih autora, te na taj način nastavili kontinuitet u ovoj oblasti. Inače, sam proces izdavanja knjige zahtijeva mnogo truda i rada ne samo autora, nego i drugih ljudi bez čijeg angažmana nije moguće uopšte objaviti književno djelo.

– Morate naći nekog recenzenta, stručnog čovjeka koji će pročitati djelo i kazati da je to dobro, te će napisati recenziju, koja je zapravo preporuka za izdavanje. Zatim, lektor je zadužen da tekst jezički uredi, a tu je i korektor koji može intervenisati u sam tekst – kazao je Senad Čišija, direktor JU Gradska biblioteka Kakanj.

Gradska biblioteka Kakanj tokom proteklih gotovo dvadeset godina izgradila je značajan kredibilitet u izdavačkoj djelatnosti. Danas se Gradskoj biblioteci javljaju brojni autori koji izražavaju želju da upravo ova ustanova bude izdavač njihovog književnog djela.

Svojim cjelokupnim djelovanjem, Gradska biblioteka promoviše kulturno-historijske vrijednosti Kaknja. Sa posebnom pažnjom u ovoj ustanovi nastoje promicati i afirmisati stvaralaštvo mladih autora, koji u oblasti književnosti prave svoje prve korake.

– Niko neće mladom autoru od ozbiljnih izdavača dati prostora, iz razloga jer nemaju novca, ne znaju hoće li zaraditi na knjizi. A vi morate obezbijedti mladom autoru da izda svoju knjigu. Jer kako ćete sutra izbrusiti pero, ako ne izdaje i ako njegova knjiga ne ulazi u komunikaciju sa drugim ljudima. I na kraju krajeva, mi na ovaj način stvaramo jednu kulturnu vrijednost u našem gradu – zaključio je Čišija.

Gradska biblioteka Kakanj u obavljanju svoje misije poticanja čitanja, promocije i izdavanja književnih ostvarenja, nastoji na uvijek nove i zanimljive načine afirmisati pisanu riječ, te doprinijeti popularizaciji knjige uopšte i biti na usluzi svima u procesima traganja za znanjem, lijepom književnom riječju i prijateljskom podrškom.

Continue Reading