Connect with us

KAKANJ

Potpisan sporazum o saradnji MZ Pope i RMU Kakanj

18.03.2024.
ntvic.ba (N.B.)

Nakon nekoliko sastanka između predstavnika Mjesne zajednice Pope i Rudnika mrkog uglja “Kakanj” potpisan Sporazum je o saradnji na realizaciji eksproprijacije zemljišta u svrhu proširenja rudarskih u Istočnom reviru PK Vrtlište RMU Kakanj.

Radi se o proceduri koja je važna za nastavak aktivnosti na eksproprijaciji, radi izrade projektne dokumentacije za dalju eksploataciju uglja na ovom području.

Sporazum će biti dostavljen Općinskom vijeću Kakanj kako bi se sazvala vanredna sjednica na kojoj će se razmatrati proglašenje javnog interesa.

-Definisan je sporazum i povučena je linija eksproprijacije. Dva puta su predstavnici RMU Kakanj sa radnom grupom izlazili na teren. Ta linija eksproprijacije je pomjerena prema eksploatacionom polju i Površinski kop se neće vidjeti iz Mjesne zajednice. U narednom periodu radit će se elaborat zone uticaja espolatacije. Kada je riječ o utvrđivanju nultog stanja, u narednom periodu napravit ćemo sastanak sa mještanima gdje ćemo dogovoriti termine i načine izlaska komisije RMU Kakanj na teren i evidentiranje nultog stanja, istakao je preds. Savjeta MZ Pope.