Connect with us

KAKANJ

Cijene sadnog materijala nikad veće, poljoprivrednici zabrinuti

20.03.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Poljoprivredni proizvođači na području općine Kakanj pripremaju se za novu proljetnu sjetvu. Navode da predstoji neizvjestan period u pogledu cijena sadnog materijala i troškova proizvodnje. To će se u konačnici, ističu poljoprivrednici, odraziti na količinu i cijene finalnog proizvoda.

Kada je riječ o pripremama za proljetnu sjetvu, plastenička proizvodnja je već uveliko počela, a što se tiče proizvodnje na otvorenom poljoprivrednici su iskoristili tople februarske i martovske dane pa su zasadili određene poljoprivredne kulture. Prema riječi Enijada Hasagića, dugogodišnjeg poljoprivrednog proizvođača, poljoprivrednici se trenutno suočavaju sa povećanjem cijena sjemenskog materijala i repromaterijala.

-Sve od sjemena pa do samog zagrijavanja, utopljavanja objekata u kojima se proizvodi rasadni materijal je drastično poskupjelo. Vjerovatno će se to odraziti i na količinu sjetve jer mnogi će pribjegavati jeftinijim rasadim koji su manje kvalitetni i rodni, istako je Enijad Hasagić, poljoprivredni proizvođač.

Hasagić ističe da su općinski poticaji u odnosu na protekle godine povećani te se nada da će vlast u našoj zemlji imati više razumijevanja i da će podrška poljoprivrednim proizvođačima biti kontinuirana i konkretna. Iako su poskupljenja evidentna u svim oblastima poljoprivrede, Hasagić naglašava da plastenička proizvodnja zahtijeva najveća ulaganja.

-Što se tiče poticaja Općine Kakanj za poljoprivredu oni su ove godine malo uvećani. Očekujemo da će država imati sluha za poljoprivrednike prema ovim poskupljenjima jer ona se ne odnose samo na plasteničku proizvodnju nego i na sve ostalo. Razlika je u tome što plastenički proizvođači kada ulaze u proizvodnju imaju najveća ulaganja, naglasio je Hasagić.

Obzirom da se bavi i vanjskom proizvodnjom domaćih proizvoda za svoje potrebe ističe i da su cijene, konkretno sjemenskog krompira ali i ostalih poljoprivrednih kultura znatno veće. Na tržištu su, kaže, i trenutne cijene najvećim dijelom uvezenog voća i povrća enormno velike. Neizvjesno je kolika će cijena konačanih proizvoda biti i koji će nivo poljoprivredna proizvodnja dostići.

Continue Reading