Connect with us

KAKANJ

Udruženje za zaštitu životinja „Skitnica“ iz Kaknja realizuje projekat masovne sterilizacije vlasničkih i pasa lutalica

20.03.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Udruženje za zaštitu životinja „Skitnica“ iz Kaknja u mjesecu augustu prošle godine započelo je realizaciju projekta masovne sterilizacije vlasničkih i pasa lutalica na području naše lokalne zajednce. Obzirom da su psi lutalice problem i naše općine ovaj projekat podržala je i Općina Kakanj.

Projekat sterilizacije pasa i mačaka na području općine Kakanj realizuje Udruženje za zaštitu životinja “Skitnica” iz Kaknja. Projekat, koji je podržala Općina Kakanj, u završnoj je fazi.

-Projekat još uvijek traje, zbog određenih okolnosti one je prolongiran jer je trebao biti okončan krajem februara, kazala je Šejla Čobo-Karahodžić, iz Udruženja za zaštitu životinja “Skitnca”.

Do kraja marta biće poznati podaci o preciznom broju sterilisanih pasa. Građani, također, mogu podržati realizaciju ove akcije.

-Imamo i kase na nekoliko lokacija, nadamo se da će do kraja marta projekat biti okončan, barem u smislu izvještaja da znamo gdje smo trenutno. U grubo se može kazati da je do sada urađeno oko stotinu pasa, što lutalica, što vlasničkih pasa. Naravno građani još uvijek mogu da dolaze kod doktora Denisa u veterinasrsku stanicu Biovet da odrade čipovanje, sterilizaciju i kastraciju, kazala je Čobo-Karahodžić.

Iz Skitnice su poručili da je važno da svi građani ovom pitanju pristupaju odgovorno i savjesno jer je upravo to jedan od važnih faktora pri rješavanju problema pasa lutalica.

-Mi nemamo azil niti prihvatilište, nemamo gdje da smjestimo te pse i zato je važno i da nam građani pomognu. Ukoliko neko ima prostor koji bi se mogao iskoristiti za boravak pasa, slobodno mogu da nam se jave, kazala je Čobo-Karahodžić.

Projekti poput ovih važni su za razvoj lokalnih zajednica u smislu sigurnosti građana, ali i humanosti prema životinjama i poštivanju pozitivnih zakonskih rješenja.

Continue Reading