Connect with us

KAKANJ

Potpisani novi ugovori za projekat Pokreni svoj posao u Kaknju

18.05.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Danas je u Općini Kakanj potpisano 18 novih ugovora sa korisnicima projekata “Pokreni svoj posao u Kaknju” i projekata registracije samostalne poljoprivredne djelatnosti.  Riječ je o dodjeli općinskih podsticajnih sredstva u svrhu pokretanja vlastitog mini biznisa ili poljoprivredne proizvodnje, a sve sa ciljem podizanja poduzetničke svijesti kod mladih ljudi i pomoći pri samozapošljavanju.

Arhitektonski studio, proizvodnja stolarije, građevinski radovi, molersko-fasaderski radovi, fitness centar, trgovina kućnim ljubimcima i hranom za kućne ljubimce, dječiji kutak-rođendaonica, igraonica samo su neke od 14  novoregistrovanih djelatnosti u Kaknju pokrenutih zahvaljujući općinskim poticajima. Projektom “Pokreni svoj posao” Općina Kakanj nastoji razvijati poduzetničku svijest te pomoći firmama u osnivanju.

-Moja ideja je bila Pet Shop koji se zove Jungle Store. Ono što je bio glavni pokretač ove moje priče jeste nedostatak asortimana vezanog za životinje i kućne ljubimce i moja ljubav prema životinjama. Ovaj poticaj je od izuzetnog značaja,  jer će nam mnogo pomoći što se tiče samog uređenja prostora u kojem radimo i dobar je vjetar u leđa na početku mog poslovanja, izjavila je Šejla Čobo, korisnica podsticaja.

-Inače dugo godina radim sa djecom kroz sport ali sam došla na ideju da otvorim igraonicu i rođendaonicu za djecu, sa inovativnim sadržajima. Podrška Općine Kakanj kroz ovakav projekat je veoma važna za nas koji smo na početku pokretanja biznisa, kako pri kupovini potrebne opreme i uređenja prostora tako i kada je riječ o uplati doprinosa, naglasila je Nejra Šabeta, korisnica podsticaja.

Ovo je deseta godina realizacije projekta i dodjele poticajnih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, za koji je Općina do sada izdvojila oko million i 600 hiljada KM.

-Do sada je registrovan 251 korisnik, od toga je 175 aktivnih i to je oko 70 posto uspješnosti realizacije projekata. Ovaj projekat je jako bitan i proglašen je jednim od najboljih projekata koje provode lokalne zajednice na području Bosne i Hercegovine. Mi ćemo i u buduće nastaviti da podržavamo naše sugrađane koji se odluče da pokrenu vlastiti biznis i da idu u samozapošljavanje i širenje svojih biznisa, izjavio je Mirza Fazlić, pomoćnik općinskog načelnika.

Poticajna sredstva namijenjena su za registraciju firme i uplatu doprinosa za period od 24 mjeseca te podršku pri troškovima nabavke mašina, opreme i repromaterijala u iznosu od tri do četiri hiljade KM.

-Ono što naši aplikanti dobivaju jeste u prvih 12 mjeseci 100% plaćeni doprinosi i 460 KM mjesečno, u drugoj godini 50% tog iznosa, i dobivaju po 3 000 ili 4 000 KM , u zavisnosti jesu li obrtnici ili doo, direktno na račun za nabavku određene opreme za njihovu djelatnost, naglasio je  Mirnes Bajatarević, načelnik Općine Kakanj.

Pored 14 ugovora za pokretanje vlastitog biznisa, potpisana su i četiri ugovora za podsticajna sredstva za registraciju poljoprivrede kao osnovne djelatnosti. Ova sredstva su namjenjena za refundaciju troškova obaveznih doprinosa, u prvoj i drugoj godini sa 100%, u trećoj godini Općina Kakanj refundira 50%. Javni poziv za dodjelu ovih sredstava ostaje otvoren do kraja godine, s ciljem unapređenja razvoja poljoprivrede na području Kaknja.

-Naša podrška će ponovo ići prema poljoprivrednim proizvođačima jer je važno da se razvija poljoprivreda i da svaku slobodnu površinu zasijemo, ali i da proizvodi naših poljoprivrednih proizvođača imaju osiguran plasman, dodaje načelnik Općine Kakanj.

Da privredni subjekti, obuhvaćeni ovim projektom, opstaju na tržištu i predstavljaju jaku konkurenciju u više sektora – od poljoprivrednih gazdinstava, preko uslužnih djelatnosti do zanatskih i obrtničkih  radnji, dokazano je kroz deset godina realizacije projekta. Općina Kakanj na ovaj način potvrđuje svoju opredjeljenost da podstiče i prati aktivnosti poduzetnika i poljoprivrednika, u cilju ukupnog privrednog razvoja naše lokalne zajednice i otvaranja novih radnih mjesta.