Connect with us

KAKANJ

Akcija darivanja krvi: Vehid Kubura tečnost koja život znači daravao 100 puta

17.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Sekcija dobrovoljni davalaca krvi „Mjesne zajednice općine Kakanj“ u saradnji sa općinskom organizacijom Crvenog križa održala je četrnaestu po redu akciju dobrovoljnog darivanja krvi od svog osnivanja. Ova akcija posebna je zbog toga što je član sekcije Vehid Kubura danas krv darovao jubilarni stoti put.

Vehid Kubura dugogodišnji je dobrovoljni darivalac krvi. Krv je prvi put darovao 1982. godine i od tada do danas neprekidno učestvuje u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. Na današnjoj četrnaestoj po redu akciji koju je organizovala sekcija dobrovoljnih davalaca krvi „Mjesne zajednice općine Kakanj“ krv je daorovao jubilarni stoti put. Vehid ističe da je sretan i zadovoljan što je bio u prilici da pomogne drugima, zbog čega je nastavio svoju humanu misiju koja traje preko četiri decenije.

-Danas sam dao sto dozu krvi i zbog toga sam sretan. Krv dajem iz razloga što volim da pomažem ljudima jer je to tečnost koja se ne kupuje. Meni je drago što sam nekome pomagao sve ove godine, istakao je Vehid Kubura, dobrovoljni davalac krvi.

Kako kaže, ostvario je još jedan od svojih životnih ciljeva svjestan  da je ova dragocjena tečnost prijeko potrebna bolesnima i povrijeđenima u raznim nesrećama i zbog toga koristi svaku priliku da se uključi u humane akcije darivanja krvi.

-Meni lično je zadovoljstvo pomagati ljudima. Ne ugrožava vaše zdravlje i ja pozivam sve koji mogu da se odazovu na ovakve akcije i nekome spase život, naglasio je Kubura.

Sekcija dobrovoljnih davalaca krvi „ Mjesne zajednice Općine Kakanj“ osnovana je 2019. godine. U saradnji sa Tranfuzijskim centrom KBZ i Crvenim križom godišnje organizuje tri do četiri akcije. U današnjoj akciji prikupljena je 41 doza krvi.

-Vrijednost ove tekučine koja život znači je ogromna posebno u ovo vrijeme kada su zbog pandemije Covida 19 ali i ostalih stvari zalihe krvi svedene na minimum. 2019. godine rodila se ideja da da se osnuje sekcija prvobitno samo sa predsjednicima Mjesnih zajednica a kasnije se taj krug proširo, istakao je Sedin Karahodžić, predsj. sekcije DDK „ Mjesne zajednice Općine Kakanj“

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su darivaoci krvi jedini izvor. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna, neophodno je animirati dovoljan broj darivalaca koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji. Solidarnost i humanost koja postoji i od ranije kod Kakanjaca pokazala se i u ovoj akciji.

Continue Reading