Connect with us

KAKANJ

U Kaknju upriličena premijera filma Heroj

18.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Sinoć je u Domu kulture Kakanj premijerno prikazan dokumentarni film „Heroj“ o Afanu Habiboviću,  autora Midhata Uzejrovića. Film je rađen u koprodukciji Udruženja Unuty Visoko i Al Jazeera Balkans a svoju podršku u realizaciji i promociji filma dalo je i Udruženje „ Srce za djecu oboljelu od raka“ koje i na ovaj način nastoji da pruži neophodnu pomoć i podršku roditeljima i djeci koja boluju od ove opake bolesti.

Dokumentarac „Heroj“ govori o snazi, hrabrosti i upornosti dječaka Afana Habibovića koji je pobjedio u bori sa opakom bolešću. Predsjednik Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ istakao je da je njemu  kao i ostaloj ekipi koja je učestvovala u kreiranju filma posebnu inspiraciju dala Afanova zrelost i njegovo prihvatanje bolesti jer je upravo prihvatanje i suočavanje sa svim teškoćama koje nosi ova bolest početak Afanove pobjede.

-Nadam se da ćemo i u drugim gradovima osim Sarajeva, Visokog i Kaknja promovisati film i inspirisati ljude na borbu i da ne trebaju odustajati, istako ja mladi Afan Habibović.

-Priča o Afanu je puna empatije, hrabrosti i želje za životom. Afan je dječak koji se bavio sportom, karateom i rukometom ali je zbog bolesti to sve morao prekinuti. Mi kao Udruženje pratili smo njegovo liječenje, rehabilitaciju i resocijalizaciju. Zajedno sa Udruženjem Unity krenuli smo sa premijerom i promocijom filma „ Heroj“ želeći i na taj način dati svoj doprinos, naglasio je Fikret Kubat, predsj. Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Ovakva podrška djeci oboljeloj od raka, njihovim rpoditeljima i aktivistima Udruženja „ Srce za djecu oboljelu od raka“ jedan je od načina da im kažemo da nisu sami. Film „ Heroj“ nastao je s ciljem da se razvije svijest o ovoj opakoj bolesti, o tome da se ona može desiti svima i da je podrška cijele društvene zajednice od izuzetne važnosti.

-Ja mislim da svaki čovjek treba voditi računa o ljudima koji ga okružuju. Empatija mora postojati kod svakog od nas jer bolest ne bira i svima se može dogoditi, istakao je Kubat.

Afan je primjer hrabrosti. Dokaz da bolest ne mora biti prepreka na putu uspjeha. Naša je obaveza to prepoznati i biti podrška. Svi to možemo učiniti na različite načine. Film „ Heroj“ govori upravo o tome, o teškoći bolesti, herojima, podršci i jednom velikom Afanu.

Continue Reading