Connect with us

KAKANJ

Udruženje žena „Trst“ iz Tršća počelo sa realizacijom novog projekta „Zajedno vezemo našu budućnost“

19.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Zahvaljujući poticajnim sredstvima Općine Kakanj Udruženje žena „Trst“ iz Tršća počelo je sa realizacijom novog projekta „Zajedno vezemo našu budućnost“. Projektom obuke šivanja torbi, cekera i drugih modnih dodataka obuhvaćene su 24 članice Udruženja.

Udruženje žena „ Trst“ iz Tršća od svog osnivanja pa do danas kontinuirano radi na obuci i edukaciji svojih članica. Novi projekat „Zajedno vezemo našu budućnost“ koji su inicirale a čiju realizaciju je finansijski pomogla Općina Kakanj za cilj ima obučiti žene da kroje i šiju različite predmete.

-Zahvaljujući Općini Kakanj i sredstvima u iznosu od 15.000 KM mi smo započele naš vlastiti projekat pod nazivom „ Zajedno vezemo našu budućnost“.  Projektom je obuhvaćeno deset članica koje su prethodno prošle projekat obuke šivanja, te 12 novih žena koje vode dvije mentorice, istakla je predsjednica Udruženja „Trst“ Elsa Čeliković.

Cilj Udruženja je i da se jača položaj žene u porodici, društvu i lokalnoj zajednici. Kroz razne vrste radionica vrše obuku novih članica i tako šire Udruženje. Uz postojeće, ali i nove mašine za vez i ukrašavanje predmeta dodadno će obogatiti i usavršiti svoj rad.

-Evo u proteklom periodu dobile smo mašine za vez. Sada smo u fazi da se i mi obučavamo kako raditi na ovim mašinama. Nadam se da ćemo kada mi kao mentorice steknemo dovoljno iskustva naše znanje moći prenijeti i na ostale članice, istakla je mentorica Hatidža Čeliković.

-Udruženju sam se priključila da nešto novo naučim i da sebi i svojim ukućanima mogu nešto sašiti, skratiti neki odjevni komad, uljepšati. Lijepo nam je ovdje, kazala je Suada Banjić- učesnica projekta

Stečeno znanje članice Udruženja moći će iskoristiti da samostalno rade i zarađuju obzirom da je većina žena nezaposlena.

-Svaka žena koja stekne znanje i prođe određenu obuku moći će samostalno raditi. Ove mašine su im uvijek na raspolaganju jer je jedan od osnovnih ciljeva Udruženja ekonomsko osnaživanje žena, istakla je Čeliković.

Za rad svakog Udruženja podrška i razumijevanje lokalne zajednice je bitno, jer samo na ovaj način ono može napredovati. Ali, istovremeno je bitno i da pojedinci i organizacije aktivno učestvuju u radu i projektima lokalne zajednice. Iz Udruženja „ Trst“ ističu da je podrška i razumijevanje obostrano.              

Continue Reading