Connect with us

KAKANJ

Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja iz Jajca posjetili Općinu Kakanj

26.03.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Općinski načelnik u svom kabinetu ugostio je predsjednika Koordinacije boračkih udruženja iz Jajca Huseina Omerinovića i predsjednika Udruženja logoraša Mirsada Dizdara. Cilj posjete je uspostava saradnje 305/705. Slavne brdske brigade Armije i Općine Kakanj, koja za ovu brigadu ima veliki značaj obzirom da je brigada tokom agresije boravila na teritoriji općine Kakanj.

Cilj posjete predstavnika boračkih i udruženja logoraša iz Jajca je da obiđu sve općine i gradove gdje je 305/705. slavna brdska brigada boravila tokom agresije na našu zemlju prilikom izvršenja svojih zadataka. Jedan od gradova bio je i Kakanj, na čelu sa tadašnjim načelnikom Kemalom Čelebićem, koji je brigadi u tim teškim, ratnim okolnostima pružio snažnu podršku. U znak zahvalnosti i sjećanja na te trenutke, porodici Kemala Čelebića uručena je zahvalnica i prigodni pokloni. Zahvalnica je uručena i načelniku Općine.

-Dugogodišnja je to jedinica koja nije bila zbrinuta logistički, nije imala svoju teritoriju ali duhom nije nikada padala. Njeni borci išli su na izvršenje zadataka iako su znali da kod kuće ostavljaju svoje porodice. Mi smo ponosni građani BIH jer znamo da imamo prijatelje širom BIH pa evo i u Kaknju. Želimo da se zahvalimo Kemalu Čelebiću i njegovoj porodici za njegov doprinos i ljudski, humani gest prihvatanja brigade tih ratnih godina, istakao je Husein Omerinović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Jajce.

– Svakako da je ovo prilika da prije svega evociramo uspomene i ponovo čujemo informacije o herojskom činu naših sugrađana, prije svega Kemala Čelebića, tadašnjeg predsjednika Općine u onom najgorem trenutku za Kakanj i BIH. Ovo je prilika da jedni drugima budemo na raspolaganju i da mladim generacijama prenosimo historijske činjenice i sve ono što se na našeim prostorima dešavalo u periodu od 1992-1995. godine, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Na svom putu tokom godina agresije 305./705. Brigada iz Jajca dala je veliki doprinos u odbrani naše domovine, a današnja posjeta još jedan je pokazatelj da je Kakanj u najtežim vremenima, bio podrška i pružao utočište brojnim bosancima i hercegovcima koji su u vihoru rata bili protjerani sa svojih ognjišta.  

Continue Reading