Connect with us

KAKANJ

Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH 10. dan mjeseca muharrema se u islamskoj tradiciji naziva Danom Ašure

27.07.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH 10. dan mjeseca muharrema Nove hidžretske godine se u islamskoj tradiciji naziva Danom Ašure. Ove godine Ašura je u petak, 28. jula.  Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda a.s. je da se posti 9. i 10. muharrem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca. Kada su ga pitali o danu Ašure, Allahov Poslanik je rekao da je post ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini. A tradicija na našim prostorima je i spravljanje jela Ašura u našim džematima.

Mjesec muharrem je jedan od četiri sveta mjeseca. Mnogi ljudi ne znaju da je post u mjesecu muharremu u kome se muslimani nalaze na velikom stepenu pohvalnosti, čak da je Allahov Poslanik potvrdio da je post u muharremu najvredniji nakon ramazanskog posta.

Kada su Poslanika  pitali o danu ašure, rekao je da je post ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini, naglasio je glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković.

Dan ašure je dobrim dijelom zastupljen u muslimana ali njegovo obilježavanje mora biti u skladu sa Kur’anom i sunnetom. Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima, a tradicija  je da mnoge porodice toga dana pripremaju i kuhaju jedno posebno jelo koje se zove ašura, slično kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća i začina. Time se podsjećaju na dan kada je po predaji, Nuh, a.s., nakon potopa dao da se od ostatka namirnica pripremi jelo za preživjele. Ovim jelom se obično iftare postači tog dana i podijeli se rodbini, komšijama i prijateljima. U zajedništvu i slozi je spas, poruka je Ašure.