Connect with us

KAKANJ

U kakanjskom džematu Luka upriličen tradicionalni mevlud šehidima

04.09.2023.
ntvic.ba (A.T.)

U džematu Luka upriličen je tradicionalni mevlud šehidima ovog mjesta. Mevlud su proučili imami MIZ Kakanj, a prisutnim džematlijama ali i gostima iz drugih džemata, prigodnim govorom obratio se glavni imam kakanjskog Medžlisa Sulejman ef. Čeliković.

Prije samog mevludskog programa, na mostu šehida u džematu Luka proučeni su odlomci iz časnog Kur“ana, te položeno cvijeće na spomen – česmi na kojoj su uklesana imena 14 šehida ovoga džemata. Fatihom su se sjetili najboljih sinova koji su dali svoje živote za spas vjere, domovine i kućnog praga.

Nakon kratkog programa na mostu, porodice šehida, džematlije iz ovog ali i drugih džemata, te drugi gosti, prisustvovali su mevludskom programu koji su upriličili džemat Luka i MIZ Kakanj

-Mi u našem džematu dugi niz godina tradicionalno održavamo mevlud u znak sjećanja na naše šehide. Imamo lijep odziv vjernika i evo i ove godine smo na jedan vrlo lijep i dostojanstven način obilježili mevlud, istakao je Mustafa ef. Agić, imam u džematu Luka.

Za porodice šehida ovo je bio emotivan dan u kojem se sjećaju svojih najmilijih koji su položili svoje živote za odbranu domovine od agresije.

-Mi smo ponosni zato što smo dio porodice šehida, insana s kojim smo dijelili sve dok je bio živ, naglasio je Zakir ef. Ljubović, brat šehida.

Na kraju mevludskog programa poklonjena je i hatma dova šehidima ovog kraja, te poslata poruka da sjećanje na šehide nikada ne smije izblijediti. Također je naglašeno i da je važno sačuvati i emanet vjere koji su iza sebe ostavili najbolji sinovi Bosne.