Connect with us

KAKANJ

Velečasni Vujica nakon napada: Uprkos svemu raduje me dobro u ljudima

04.09.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Tokom proteklog vikenda u župnom uredu župe Sv. Petra i Pavla jedna je osoba od župnika Žarka Vujice otuđila novac i zlatni nakit. Maskirani napadač, uz prijetnju nožem, ušao je u župni ured, te je župniku vezao ruke, nakon čega je opljačkao novac koji je našao kod župnika i u župnom uredu. Iako je župnik Vujica proživio veliku neugodnost, poručuje da se osjeća sigurno i već jučer je obavljao svoje redovne aktivnosti. Kaže da je tužan jer među nama postoje jako loši ljudi, ali i radostan, jer ovakve situacije pokažu da su među nama i ljudi koji su uvijek spremi pomoći.

Napad na velečanosg Vujicu dogodio se u suboru oko 20 sati. Maskirani napadač pojavio se na vratima dnevnog boravka te je uz prijetnju nožem velečasnom vezao ruke.

-Ko utvara se pojavio. Nisam ni vidio kad je napravio ta dva koraka od hodnika do dnevnog boravka. Odjednom mi pokazuje da šutim i govori mi da legnem na stomak i prislanja nož ispod grla prijeteći mi da ne vičem. Ruke mi je na leđima svezao nekom plastikom, spustio roletne na prozorima, te pitao gdje je novac, prisjetio se vlč. Žarko Vujica, župnik župe Sv. Petra i Pavla

Nakon što je velečasnom vezao ruke napadač je opljačkao novac koji je našao kod velečasnog i novac koji se nalazio u sefu Župnog ureda.

-I on je to vrlo lako otvorio, brzo, spretno, pokupio sve što je bilo u sefu i onda mi je zaprijetio da ne zovem policiju stavljajući mi nož ispod grla. Kazao mi je da ne ustajem sat vremena i da će doći neko u toku tog jednog sata da mi odveže ruke, kazao je vlč. Vujica.

Nakon odlaska napadača župnik je uspio pozvati komšije koje su pozvale policiju. Na lice mjesta odmah su došli pripadnici PS Kakanj. Uviđaj su izvršili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko–dobojskog kantona. U toku je vršenje istražnih radnji u cilju utvrđivanja okolnosti pod kojima se djelo dogodilo – saopšteno je iz Uprave policije ZDK.

Ono što je važno spomenuti jeste da je Župa već neko vrijeme prikupljala pomoć za župe u Sloveniji nakon poplava. Međutim taj novac župnik Vujica je poslao u glavni ured samo dva sata prije ovog napada. U svakom zlu ima i nešto dobro, pa tako župnika najviše raduje činjenica da su ga jučer, odmah po saznanju o tome šta dogodilo, posjetili predstavnici MIZ Kakanj na čelu sa glavnim imamom, kao i načelnik Općine Kakanj. Podršku su pružili i predstavnici brojnih institucija i ustanova.

-Spoznaja da nisi sam u nevolji kada te zadesi je lijepo saznanje i ljudski mi to znači, dolazili su mnogi da me obiđu i doći će i drugi i hvala im, poručio je vlč. Vujica.

Župnik je na kraju izrazio i uvjerenje da će nadležni učiniti sve kako bi napadač bio identificiran i priveden licu pravde.