Connect with us

KAKANJ

Mještani Mramora i Donjeg Kakanj postigli dogovor sa RMU Kakanj, u toku izgradnja privremene saobraćajnice

01.09.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Intenzivirani su razgovori predstavnika MZ Mramor i MZ Donji Kakanj sa RMU Kakanj u cilju rješavanja problema na koje mještani ovog područja već godinama ukuzaju. Kako bi skrenuli pažnju na nepostojanje adekvatne putne komunikacije do sela Mramor i na neizvršavanje obaveza iz koncesionog ugovora od strane Rudnika, mještani Mramora prije dva mjeseca izvršili su blokadu za teretna vozila RMU Kakanj i izvođeče radova u RMU. U proteklom periodu postignut je dogovor, te su u toku radovi na asfaltiranju saobraćajnice koja bi trebala poslužiti do izgradnje regionalne ceste na ovom području. 

Izgradnja saobraćajnice rezultat je insistiranja mještana Mramora i Donjeg Kaknja da RMU Kakanj ispoštuje svoje, koncesionim ugovorom, propisane obaveze i izgradi funkcionalnu asfaltiranu saobraćajnicu. Riječ je o privremenom rješenju, do izgradnje nove dionice regionalne ceste na ovom području.

-Dio izgrađene saobraćajnice od Donjeg Kaknja do Mramora je u dužini od 1,1 km. Trenutno je polovina puta asfaltirana. Na raskrsnici prema selu Mramor potrebno je izmjestiti elektro instalacije pa se nadamo da će se i to uskoro riješiti i da ćemo kompletirati put, istakao je Amir Husika, predsj. Savjeta MZ Mramor.

-Nisu to naši zahtjevi, to je obaveza RMU Kakanj, koja treba da se poštuje. Mi nikada nismo bili voljni da se sve ovo dešava, međutim situacija je takva da su životni uslovi ovdje postali jako teški, izjavio je Elvedin Alajbegović, predsj. Savjeta MZ Donji Kakanj.

Ovdašnji mještani su blokadom saobraćaja za teretna vozila i mašine na rudničkom radilištu nastojali ukazati na probleme sa kojima se godinama suočavaju – nepostojanje adekvatnog puta, saobraćanje kroz radilište, prašina i buka. Nerijetko su kažu, u borbi za normalne uslove za život na ovom području, bili sami.

-Mi smo dobili nezahvalnu ulogu da umjesto Općine Kakanj mi rješavamo ovu problematiku. Neophodno je da nas svi razumiju i Općina Kakanj, a naročito privredni subjekti, koji na ovom području obavljaju dio svojih aktivnosti. Mi samo želimo da živimo pod istim uslovima kako žive i drugi ljudi, istako je Alajbegović.

-Nadam se da je ovo početak normalnog razgovora, odnosno da su svi shvatili koliko je bitno da riješimo dugogodišnji problem na ovom području. Niko do sada nije imao sluha, ali nadam se da je ovo početak rješenja i normalnog života mještana MZ Mramor i Donji Kakanj, istako je Husika.

-Mi želimo poslati poruku da mi ovdje moramo živjeti i da samo hoćemo normalne uslove za život, ništa više od toga i za to ćemo se boriti, poručeno je iz MZ Mramor.