Connect with us

KAKANJ

Mještani Mramora i Subotinja, u blizini raskrsnice za Mramor, ponovo blokirali saobraćaj za teretna vozila RMU Kakanj, TC Kakanj i Trgošpeda, poručuju da neće odustati

31.07.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Mještani sela Mramor i Subotnje ponovo su, u blizini raskrsnice za selo Mramor, izvršili obustavu saobraćaja za teretna vozila tri privredna subjekta, koji dio svojih poslovnih aktivnosti izvode na ovom području. Na zahtjeve mještana, koje su prije mjesec dana uputili nadležnim institucijama i privrednim subjektima, nije odgovoreno. Mješatani i danas ukazuju na dugogodišnje probleme, otežane uslove života i saobraćanja na ovom području i traže poštivanje zakona, propisanih rokova i obaveza i odgovornost nadležnih.

Prošlo je skoro mjesec dana od posljednje obustave saobraćaja za teretna vozila RMU Kakanj, TC i Trgošpeda. Mješani sela Mramor i Subotinje tada su definisali sedam zaključaka i tražili očitovanje nadležnih institucija i privrednih subjekata. Nikakav odgovor nisu dobili, a tražili su, između ostalog, da se razmorti mogućnost za iseljenje kompelnog sela Mramor i sela Subotinje, poboljšanje uslova za saobraćanje, poštivanje zadatih ograničenja brzine kretanja za teretna vozila, te da se dio sredstava od koncesija, koju plaćaju privredni subjekti, rasporedi direktno na područja ovih MZ. Problemi na koje mješatni ukazuju rezultat su, kako nam je rečeno, dugogodišnje nebrige i neodgovornog ponašanja nadležnih, te ne izvršavanja zakonom propisanih obaveza.

-Na pitanje šta je konkretno urađeno dobili smo odgovor: “Poslali smo dopis ministarstvu”. To je ismijavanje ovih mještana i ovog problema. Znamo da ovdje puno ljudi hljeb zarađuje, ali mi smo morali izvršiti obustavu saobraćaja i blokirati rad privrednih subjekata na ovom području, izjavio je Admir Husika, mještanin Mramora.

-Ovdje je stvar dogovorena, prestanak rada Površinskog kopa RMU Kakanj dok se ne riješi pitanje Mramora i pitanje termalnih voda na ovom području. Samo tražimo poštivanje zakonske regulative kojom su sve obaveze definisane, smatra Elvedin Alajbegović, predsj. MZ Donji Kakanj.

Kako bi došli do svojih sela ovi mještani, kao i mještani ostalih MZ koje gravitiraju ovom području, svakodnevno prolaze kroz rudničko eksplataciono polje. Uz to mještani Mramora suočavaju se i sa problemom vodosnabdijevanja sela. Godinama se čeka na trajna saobraćajna rješanja i rješenja koja će poboljšati uslove života na ovom području.  

-Ja sam u školu išao asfaltnim putem, moje dijete danas ide u čizmama, kaže Admir Husika, mještanin Mramora.

-Svaki dan ćemo dolazit, jer svaki dan je opasnost prolaziti ovim putem, poručuje Halim Šišić iz sela Subotinje.

Saobraćajnica, koja je dio obaveza iz koncesionog ugovora iz 2019. godine RMU Kakanj, nije izgrađena. Obaveza Rudnika bila je da u roku od dvije godine, od brane na rijeci Ribnici do regionalne ceste R445, kroz eksploataciono polje PK Vrtlište, izgradi funkcionalnu asfaltiranu saobraćajnicu za putnička i teretna motorna vozila.

-Rudnik nijednu svoju obavezu nije izvršio, samo je pogoršao situaciju jer se povećao saobraćaj teretnih vozila. Sad nas pitaju šta mi hoćemo. Mi pitamo Rudnik: Šta vi hoćete na našoj zemlji? – poručuje Elvedin Alajbegoviić, predsj. MZ Mramor.

Predstavnici RMU kakanj i  Općine Kakanj su i nama, kao i mještanima kazali da su zahtjeve mještana od 03. jula uputili nadležnim istitucijama. Mještani danas poručuju:

-Mi ovdje više ne dozvoljavamo rad nikome i nećemo nijednog ustupka učiniti – poručuju iz MZ Mramor.