Connect with us

KAKANJ

U Mjesnoj zajednici Brežani upriličeno svečano otvorenje spomen česme šehidima jedinice „Crni Labudovi“ i MZ Brežani

29.07.2023.
ntvic.ba (S.I., A.T.)

Jučer je u Mjesnoj zajednici Brežani upriličeno svečano otvorenje spomen česme šehidima jedinice „Crni Labudovi“ i MZ Brežani. Projekat je realizovan u saradnji MZ Brežani, Općine Kakanj, Ministarstva za boračka pitanja ZDK, te Udruženja boraca „Crni labudovi“.

Šehidsko spomen obilježje u Mjesnoj zajednici Brežani izgrađeno je u znak sjećanja na 20 šehida ove Mjesne zajednice, među kojima su i šehidi jedinice „Crni Labudovi“ koji su ukopani u Mezarju u Brežanima. Imena koja su uklesana na ovoj spomeni česmi podsjećaju na herojstvo i  borbenost najboljih sinova Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

-Ništa nije važnije od naših šehida i države BiH, naša je obaveza da pričamo o historiji i prisustvujemo ovakvim događajima, poručio je među ostalim Avdo Subašić, predsjednik Udruženja boraca Crni labudovi.

-Ovo su momenti kada podižemo svijest, posebno naših najmlađih, o važnosti domovine, važnosti vjere, časti i dostojanstva. Šehidi su stražarili na braniku domovine i vjere i mi danas moramo raditi isto to, naglasio je glavni imam MIZ Kakanj Sulejman ef. Čeliković.

Bitno je podsjetiti da je Kakanj u najtežim vremenima bio utočište Crnim labudovima, koji su dali veliki doprinos u odbrambeno oslobodilačkom ratu. Ovom prilikom načelnik Općine Kakanj je istakao da je veoma važno da sačuvamo kulturu sjećanja na šehide.

Ideja za izgradnju šehidske česme u Brežanima postojala je već duži vremenski period. Sredstva za realizaciju ovog projekta su u najvećoj mjeri obezbijedili mještani Mjesne zajednice Brežani.

Na kraju ove svečanosti, iz Udruženja boraca „Crni labudovi“ dodijelili su priznanja i zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su učestvovali u izgradnji ovog šehidskog spomen obilježja. Također iz Mjesne zajednice Brežani su dodijelili priznanja svima onima koji su učestvovali u izgradnji ovog spomen obilježja.

Continue Reading