Connect with us

KAKANJ

U Kaknju održano tradicionalno druženje ženskog odjeljenja treće generacije Gazi Husrev–begove medrese u Sarajevu

01.08.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Proteklog vikenda u Kaknju je održan tradicionalni generacijski sastanak ženskog odjeljenja treće generacije Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Druženju su prisustvovale svršenice medrese iz različitih gradova Bosne i Hercegovine ali i inostranstva. Bila je ovo prilika za evociranje uspomena na školske dane.

Ovo su polaznice Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu koje su maturirale 1984. godine. Tadašnje žensko odjeljenje imalo je ukupno 20 učenica koje su tokom boravka u medresi učile o vjeri i odgoju, ali i drugim važnim aspektima života.

Kako bi sačuvali uspomene na provedene dane u medresi, ova generacija medrese u kontinuitetu održava generacijski sastanak, tj. druženje. Ovogodišnji grad domaćin bio je Kakanj u kojem su ove vrijedne žene posjetile Kraljevu Sutjesku i džamiju Sultan Mehmeda Fatiha.

-Mi se trudimo da u kontinuitetu održavamo generacijski sastanak. U početku je to bilo u prostorijama naše medrese. Ovo druženje je za nas nešto posebno, emocije su prisutne, zadovoljne smo. I ja kao domaćin sam odlučila da posjetimo džamiju u Kraljevoj Sutjesci zbog same historije ovog mjesta, istakla je Hatidža Šahman, domaćin generacijskog druženja.

Provedeno vrijeme u Gazi Husrev- egovoj medresi ostavilo je neizbrisiv trag u životu ovih žena koje se trude da održavaju međusobne kontakte. Inače, inicijator za održavanja generacijskih sastanaka je Hadžira Zorlak Omerović, koja sa posebnim emocijama govori o medresi.

-Veže nas ljubav prema ovoj školi, i zaista čut ćete često da i druge škole imaju generacijske susrete, ali Gazi Husrev-begova medresa nosi nešto posebno. I sama činjenica da ovoliko godina se družimo, govori tome u prilog. Dogovorile smo se da ćemo ove susrete održavati dokle god budemo mogle, naglasila je Hadžira Zorlak Omerović, inicijator održavanja generacijskih druženja.

Ova generacija Gazi Husrev-begove medrese iznjedrila je uspješne žene različitih životnih opredjeljenja i profesija, među kojima su vjeroučiteljice, muallime, doktorice, radnice, domaćice, ali i kvalitetne porodične žene. Njihovo druženje koje se ne prekida toliko godina od završetka školovanja je dokaz da Medresa odgaja a onda obrazuje.

Continue Reading