Connect with us

KAKANJ

Mještani Mramora, bez konkretnog odgovora nadležnih, istrajni u obustavi saobraćaja za teretna vozila na putnoj komunikaciji od Donjeg Kaknja prema selu Mramor

09.08.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Mještani Mramora istrajni su u blokadi saobraćaja za teretna vozila na putnoj komunikaciji od Donjeg Kaknja prema selu Mramor. Prije više od mjesec dana nadležnima su uputili svoje zahtjeve koji se odnose na definisanje i izgradnju dionice puta prema ovoj MZ ili razmatranje mogućnosti za iseljenje kompletne mjesne zajednice.

Mještani Mramora blokadom saobraćaja za teretna vozila tri privredna subjekta, RMU Kakanj, TC i Trgošpeda, koji dio svojih poslovnih aktivnosti izvode na ovom području, nastoje skrenuti pažnju na izuzetno otežane uslove saobraćanja. Dionice nekadašnje ceste Donji Kakanj Brnjic nema, a trenutno se saobraća kroz rudničko eksploataciono polje. Podsjećamo, RMU Kakanj, prema obavezama iz koncesionog ugovora iz 2019. godine, trebao je u roku od dvije godine izgraditi funkcionalnu asfaltiranu saobraćajnicu za putnička i teretna motorna vozila. Saobraćajnica nije izgrađena. Umjesto novoizgrađenom saobraćajnicom na ovom području se saobraća cestom koja nije kategorisana. Nadležni ili nadležnost prebacuju na druge ili šute.

-Nastala je igra mačke i miša, prebacuje se loptica sa jednih na druge i sve se svodi na šutnju i čekanje da mi popustimo u svojim zahtjevima, izjavio je predsjednik MZ Mramor Amir Husika.

Pitanja koja postavljeju mještani Mramora, ali i ostalih MZ koje gravitiraju ovom području ostaju ista:

-Hoće li Mramor opstati? Ako hoće dajte nam put i kategoriju puta i normalne uslove za život, poručuju iz MZ Mramor.

Svjesni da blokadom saobraćaja onemogućavaju rad privrednih subjekata, mjšetani poručuju da su na ovaj radikalan korak primorani zbog neizvršavanja obaveza RMU Kakanj i zbog dugogodišnjeg ignorisanja problema na koje ukazuju.

-Prijavljeni smo da smo blokirali regionalnu cestu, što nije tačno, mi nismo blokitali regionalnu cestu jer te ceste nema, ova cesta kojom se trenutno saobraća nema kategoriju, kaže Husika.

Pozivajući institucije i privredne subjekte na odgovornost i poštivanje preuzetih obaveza, iz MZ Mramor predstavnike lokalne zajednice pozivaju da se aktivnije uključe u rješavanje problema MZ Mramor i svih mjesnih zajednica koje koriste ovu putnu komunikaciju.

-Imamo šutnju Općine Kakanj, a OV dalo je saglasnost za javni interes za izgradnju regionalne ceste na ovom području. Ja ne znam za koga je izglasan taj javni interes i pozivam vijećnike OV da dođu ovdje i vide za šta daju saglasnost, poručuje Husika.

Mještani kažu da čekaju konkretne odgovore, poteze i odluke, za to vrijeme radne mašine koje znače realizaciju poslovnih planova – miruju.