Connect with us

KAKANJ

Uskoro počinju radovi na čišćenju i uređenju obala rijeke Bosne

08.08.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Općina Kakanj je sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK potpisala ugovor za realizaciju projekta „Čišće obala rijeke Bosne“ čija vrijednost je 20.000 KM. Radovi na uređenju i čišćenju obala rijeke Bosne realizivat će se u četiri etape.

Na javni poziv za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoline za 2022. godinu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Općina Kakanja aplicirala je projektom „Čišće obale rijeke Bosne“. Projektom je planirana sječa šiblja i košenje rastinja u priobalnom pojasu, prikupljanje otpada na obali rijeke Bosne te rezanje i vađenje oborenih stabala iz korita rijeke Bosne.

-Dobili smo 20.000 KM jer smo aplicirali projektom uređenje obala rijeke Bosne i to na potezu od MZ Doboj do industrijskog puta tj. cementarskog mosta i lijeve i desne obale. Planirano je da se urede obale u smislu da se sasječe šiblje, da se očisti trava, da se pokupi smeće, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

I čišćenje obala kao i uređenje korita rijeke Bosne koje je završeno u proteklom periodu realizuje se s ciljem unaprjeđenja i ljepšeg izgleda ove lokacije odnosno urbanog dijela grada.

-Svakako da je cilj ekološki aspekt, da očistimo i uredimo taj dio i da jednostavno samu obalu naše rijeke Bosne učinimo ljepšom, istakao je Bajtarević.

Obzirom na dodijeljena sredstva u iznosu od 20.000 KM radovi koji bi trebali uskoro početi realizovat će se u četiri faze odnosno četiri dionice za čišćenje koje su definisane akcionim planom. Rok za izvođenje radova je dva mjeseca.

Continue Reading