Connect with us

KAKANJ

Kakanjski dani 2023: Brojni sadržaji za najmlađe

27.07.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Kroz ovogodišnju manifestaciju Kakanjski dani realizuju se i posebno pripremljeni sadržaji i aktivnosti za djecu. Danas su parku doma kulture za oko stotinu djece pripremljene radionice izrade lutaka i pisanja prve bajke ili basne kao i promocija knjige „Mačak vegetarijanac i Žaba u štiklama“ na temu različitosti.

Multimedijalni  program“U različitosti je bogatstvo“-radionice izrade lutaka i pisanje prve bajke ili basne jedna je od aktivnosti u kojoj su učešće uzeli kaknjski mališani. Kroz radionicu, edukatori su nastojali istaći važnost razlika i ljepote različitosti koje zapravo povezuju i spajaju, te da uz sve različitosti koje imaju djeca i svi ljudi općenito, na kraju za rezultat imamo jednu činjenicu-svi smo različiti ali i sa svojim razlikama svi smo isti. Uz ovu radionicu promovisana je i knjiga „Mačak vegetarijanac i Žaba u štiklama“.

Mi smo danas odlučili napraviti jedan edukativno zabavni program za djecu. Naime promovisat ćemo moju najnoviju knjigu „Mačak vegetarijanac i Žaba u štiklama“ koja je izašla prije nekih par mjeseci a koja se između ostalih bavi prevencijom vršnjačkog nasilja. Razgovarat ćemo o različitostima, čitati ćemo basne i razgovarati o važnosti čitanja za pravilan rast i razvoj. S druge strane malo ćemo se okrenuti i ekologiji pa smo odlučili da uradimo sa djecom radionice, da pravimo lutke inspirisane pričom Žaba u štiklama i mačak vegetarijanac, kazala je Elmira Helać Mekić, književnica za djecu i autorica knjige.

Kroz edukativnu radionicu i razgovor o vršnjačkom nasilju, djeca su imala priliku razgovarati i učiti i o brojnim drugim temama, poput ekologije, reciklaže i u konačnici o očuvanju planete Zemlje.

-Htjeli smo da ukažemo na važnost čuvanja otpada, razdvajanje i recikliranje otpada za očuvanje naše planete Zemlje. S obzirom da smo ja i kolega prosvjetni radnici, a ovdje je puno prosvjetnih radnika mislim da će radionica biti uspješna, s tim da sam se, moram priznati malo uplašila, jer sam očekivala oko 25 djece jer mi inače radimo sa toliko djece, međutim ovdje ih je blizu stotinu. S jedne strane sam impresionirana i oduševljena,zaista odzivom djece a s druge strane evo potrudit ćemo se da nam radionica bude uspješna, kazala je Elmira Helać Mekić, književnica za djecu i autorica knjige.

Profesorica i književnica za djecu Elmira Helać Mekić i profesor i lutkar Sabit Agić danas su kaknjskim mališanima kroz jednu edukativnu radionicu prenijeli mnogo znanja ali i zabave. Veliki odziv i zainteresovanost djece za ovaj tip radionica i edukacije pokazatelj su da treba znati djeci pružiti znanje i ona će ga svesrdno prihvatiti. Ujedno je to i još jedan pozitivni primjer da su organizatori ovogodišnje manifestacije Kaknjskih dana akcenat stavili na  djecu i mlade, organizujući za njih pažljivo birane sadržaje kroz koje će učiti i zabaviti se.