Connect with us

KAKANJ

JU KSC Kakanj i ove će godine organizovati niz sadržaja posvećenih obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici (VIDEO)

11.06.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

JU KSC Kakanj i ove će godine organizovati niz sadržaja posvećenih obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Ove godine neki od pažljivo odabranih sadržaja biće realizovani nešto ranije, u mjesecu junu. Konkretno, radi se o izvođenju Srebreničkog inferna u kakanjskom Domu kulture, 21.juna.

„Srebrenički inferno“ samo je dio grandioznog muzičkog djela Džele Jusića koje je sinonim za obilježavanje genocida u Srebrenici. Upravo je zato JU KSC Kakanj ove godine odlučila predstaviti i ostatak Jusićevih kompozicija, a kako bi se kultura sjećanja genocida u Srebrenici podigla na veći nivo.

-I ove godine imamo jednu ekskluzivu u najavi, a to je izvođenje „Srebreničkog inferna“ koje je zakazano za 21.06. ove godine. Ono što je jako bitno za građane općine Kakanj i građane BiH da je u pitanju izvođenje kompletnog „Srebreničkog inferna“ kompozitora Džele, kazao je Dženan Ajdinović, direktor JU KSC Kakanj.

Građani BiH navikli su na izvođenje jednog djela „Srebreničkog inferna“ poznatijeg kao „Lanethosum“ ili „Majko“ 11.jula. Smatrajući da se ova, kao i ostale Jusićeve kompozicije posvećene Srebrenici i genocidu, koji se i na ovaj način treba sačuvati od zabrava, trebaju čuti i mimo jula, ciljano će izvedba ovih kompozicija biti upriličena u mjesecu junu.

-Ove godine u Domu kulture će Kamerni orkestar Grada Zenica sa preko 30 muzičara i hor Kasiopeja izvesti ovo grandiozno djelo Džele Jusića, kazao je Ajdinović.

Do 11. jula, kada se i u Kaknju na ovaj dan obilježi godišnjica genocida u Srebrenici, biće upriličeni i drugi sadržaji posvećeni obilježavanju ovog značajnog datuma.

-Ono što za sada sigurno znamo da je u prostorijama JU KSC za 29. juni zakazana panel diskusija koju radimo sa našim sugrađaninom Mugdimom Cvrljom, autorom „Mape genocida“. Mi ćemo organizovati tu panel diskusiju na temu dešavanja u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine, dodao je Ajdinović.

Stradanja u Podrinju, a posebno genocid u Srebrenici, obevazuju nas da vlastitim djelovanjem učinimo sve da se ovi strašni zločini i genocid nikada ne zaborave. Obaveza je to svakog čovjeka u našoj, ali izvan naše domovine. Bosanci i Hercegovci moraju znati kako da od zaborava sačuvaju 11. juli i kako da istinu prenesu na mlade i buduće generacije. To je ujedno i glavna poruka koju JU KSC Kakanj kroz programske sadržaje organizovane povodom obilježavanja genocida želi poslati kakanjskoj, ali i bh javnosti.