Connect with us

KAKANJ

Upriličen program svečanog otvaranja manifestacije Kakanjski dani

27.07.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Defileom Rudarske glazbe, članova KUD „Fadil Dogdibegović“ DIKAN i mažoretkinja te njihovim nastupima na glavnoj pozornici svečano je otvorena manifestacija „ Kakanjski dani 2023.“ Programu svečanog otvaranja prisustvovali su građani Kaknja, kakanjski privrednici te predstavnici kulturnih i sportskih institucija, politički te predstavnici različitih udruženja i organizacija.

Najveći dio programskih sadržaja kulturno-sportske manifestacije „ Kakanjski dani 2023.“ odvijaja se na glavnoj gradskoj saobraćajnici, u ulici Alije Izetbegovića, na kojoj se nalazi i centralna pozornica. Cilj manifestacije je da se kroz različite sadržaje kako sportske tako i kulturne promovišu kakanjski talenti, inovacije i ideje mladih sugrađana a da se cjelokupan program upotpuni gostima iz drugih gradova.

-Koncept manifestacije je da uključimo naše sportaše, umjetnike i sve ono što je iznjedrio Kakanj u smislu umjetnosti, muzike, sporta i kulture, a isto tako da u naš grad dovedemo ona imena za koja smatramo da bi trebali i mogli nastupati na našoj centralnoj pozornici, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

-Mi se nalazimo u trećem danu manifestacije i u prva dva dana je urađen program koji je podrazumijevao sve aktivnosti bez glavne bine. Obzirom da je postavljena glavna pozornica večeras pored ostalih sadržaja imamo i prvi koncert, istakako je Mirza Mušija,dir. JU KSC.

Kiseljačke mažoretknije svojim plesom upotpunile su treći dan kulturno-sportke manifestacije. Cilj njihovog djelovanja ali i nastupanja na različitim smotrama i manifestacijama je da se mažoret ples sačuva od zaborava.

-Prvi put smo u Kakanju a inače nastupamo širom BIH. Trenutno se pripremamo za turneju u Makedoniji. Cilj nam je družiti se, putovati i promovisati ovaj lijepi ples, naglasila je Laura Laco, mažoretkinja iz Kiseljaka.

Svoj doprinos u realizaciji ovogodišnjeg manifestacije pored Rudarske glazbe dalo je i KUD „ Fadil Dogdibegović“ DIKAN sa svojim najmlađim članovima. Uz narodne igre i promociju tradiocionalne nošnje još jednom su pokazali da kontinuirano rade na promociji naše tradije, kulture i običaja.

-Za ovogodišnju manifestaciju mi smo pripremili dvije koreografije. Jedna od njih je „Bošnjačke igre“ iz okoline Kakanja sa mlađom grupom te „Bošnjačke igre“ iz okoline Sarajeva sa starijim grupom, istakla je Hana Avdispahić, rukovodilac folklorne sekcije KUD DIKAN.

U narednim danima građane Kakanja kao i goste očekuje još mnogo zanimljivih sadržaja kako u dnevnim tako i večernjim terminima – edukativne radionice za najmlađe, sportske igre, koncerti i još mnogo toga.