Connect with us

KAKANJ

Održana 31. sjednica OV Kakanj

27.07.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Danas je održana 31. sjednica OV Kakanj na kojoj su, među ostalim, usvojeni rebalans ovogodišnjeg općinskog Budžeta, Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa u svrhu izgradnje novoprojektovane dionice regionalne ceste Donji Kakanj – Kondžilo, Prijedlog odluke o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje objekta ambulanta u MZ Krševac Javnoj ustanovi Dom zdravlja sa stacionarom Kakanj, te Elaborat o opravdanosti osnivanja JU za razvoj i promociju turizma na području općine Kakanj.

Vijećnici OV Kakanj usvojili su četvrti rebalans ovogodišnjeg Budžeta. Četvrtim rebalansom Budžet Općine Kakanj povećan je za 2,5 milina KM, zahvaljujući namjenskim sredstvima ZDK.

-Osnovna odlika ovog rebalansa jeste ustvari povećanje za 2,5 milona KM zahvaljujući namjenskim sredstvima ZDK za naknade porodiljama. Također, jedan dio se odnosi i na transfer od strane Vlade ZDK za rekonstrukciju JU Gradska biblioteka Kakanj u iznosu od 300.000 KM, te je jedan dio vezan za nedostatak sredstava koja trebamo uplatiti za nabavku nove kino opreme za JU KSC Kakanj, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

U Budžetu Općine Kakanj planirana su i sredstva za finansiranje troškova prijevoza učenika. Usvojenom Odlukom o izmjenama Odluke o finansiranju troškova prijevoza redovnih učenika srednjih škola planirana su dodatna sredstva u iznosu od 257.163 KM za troškove prijevoza srednjoškolaca u prvom polugodištu naredne školske godine.

-Odluka će se primjenjivati i u drugom dijelu kalendarske godine, odnosno u prvom polugodištu nove školske godine 2023./2024.godine. Radi se o opredjeljenju Općine Kakanj odnosno da se svim učenicima srednje škole sa područja općine Kakanj plati mjesečna karta u kompletnom iznosu, kazao je Edin Aliefendić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj.

Vijeće je usvojilo i Elaborat o opravdanosti osnivanja JU za razvoj i promociju turizma na području općine Kakanj. Ovo je, kako je obrazloženo, korak ka sistemskom razvijanju turističke ponude i turističkih potencijala općine Kakanj.

-Značajne turističke potencijale imamo od prirodnih bogatstava, kulturno-historisjkih spomenika, generalno naših ljudi i ostalih objekata, ali mislim da to nismo na adekvatan način smjestili u jednu turističku ponudu i cilj je ustvari da se ta nova ustnova bavi time. Cilj nam je promocija Kaknja i turističkih potencijala, kako bi grana turizma bila jedna od značajnih grana za razvoj općine Kakanj, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Vijećnici su usvojili i Prijedlog odluke o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje objekta ambulanta u MZ Krševac Javnoj ustanovi Dom zdravlja sa stacionarom Kakanj, data je i saglasnosti na Odluku NO JP „Vodokom“o kalkulaciji troškova transporta komunalnog otpada iz udaljenih mjesnih zajednica, a prihvaćen je i Izvještaj o poslovanju sa Izvještajem vanjskog revizora JP „Vodokom“ za poslovnu 2022. godinu.