Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj: Za projekte zaštite okoliša u ovoj godini 2.100.000 KM

09.02.2024.
ntvic.ba (A.K., N.B.)

Programom utroška sredstava za zaštitu okoliša za 2024. godinu u Budžetu Općine Kakanj, među projektima koji će se implementirati u ovoj godini, planirano je i sufinasiranje projekata utopljavanja stambenih objekata i nabavke kotlova na pelet i toplotnih pumpi. Također, planiranii su i projekti izgradnje i proširenja sistema javne rasvjete. Programom za zaštitu okoliša u 2024. godini planirano je 2.100.000 KM.

Kada je riječ o Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša i u 2024. godini nastavit će se projekti izgradnje LED ravjete u naseljenim mjestima. Pored redovnih, u ovoj godini implementirat će se i novi projekti, a jedan od njih je sufinasiranje projekta utopljavanja stambenih objekata i nabavke kotlova na pelet i toplotnih pumpi u Kaknju.

-Ono što je značajno kada je u pitanju Program zaštite okoliša jeste da ove godine imamo nekoliko stavki koje su novina u investicijama kao što su sufinasiranje utopljavanja objekata fizičkih lica i nabavke toplotnih pumpi ili peći na pelet u svrhu poboljšanja energetske efikasnosti. Mi ćemo u jednoj od narednih sjednica ovo predložiti OV a nakon toga objaviti javni poziv, istakao je Mirza Fazlić, pomoćnik općinskog načelnika.

I ove godine značajna pažnja posvećena je projektima redovnog održavanja gradskih, prigradskih kao i zelenih površina, uređenja i održavanja korita, obala rijeka i potoka, projektima zamjene halogenih LED svjetiljkama, subvencioniranja troškova sakupljanja, transporta i odlaganja kućnog otapada iz udaljenih mjesnih zajednica na području općine Kakanj. U ovoj godini planirana je i nabavka foto naponske solarne elektrane koja će biti instalirana na prostoru krova zgrade općine.

-Planirana je i izgradnja foto naponske solarne elektrane za vlastite potrebe Općine, zatim zamjena halogenih led svjetiljkama u iznosu od 130.000 KM. Sve su ovo značajni projekti za Općinu Kakanj i njene građane, istakao je Fazlić.

Svi projekti iz zaštite okoliša realizuju se s ciljem unaprjeđenja života građana kako u urbanom dijelu tako i u ruralnim područjima naše općine.