Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj instalirala punjač za električna vozila

27.07.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Općina Kakanj u skladu sa „Strategijom razvoja ove općine od 2021-2027 godine“ na mnogim poljima implementira značajne projekte. U okviru ove strategije, Općina Kakanj implementira i projekat izgradnje punionice za električna vozila koja je instalirana uz  ovu administrativnu zgradu. Autentifikacija korisnika na punjaču vršiti će se putem savremene tehnologije.

Općina Kakanj želi da se pozicionira na evropskoj mapi instaliranih punjača električnih vozila, kako bi građani Kaknja, turisti koji prolaze kroz Kakanj i svi drugi vlasnici električnih vozila, imali informaciju o lokaciji na kojoj mogu napuniti svoj automobil, a kako bi Kakanj bio njihova destinacija za obilazak i odmor prilikom putovanja i proputovanja kroz Kakanj. Također, Općina Kakanj ovakvom politikom nastoji animirati građane da koriste ekološki prihvatljiva prijevozna sredstva.

-Jedan od strateških ciljeva jeste ustvari Kakanj kao Green city, odnosno Kakanj kao smart city. Tim povodom, brineći o ekologiji jedan od ciljeva bio je nabavka određene opreme koja će pomoći našim sugrađanima, vlasnicima električnih automobila i romobila uslovno rečeno, da napravimo jedan punjač koji će biti instalisan na području općine Kakanj u režiji Općine Kakanj kako bi smo ponudili svim našim sugrađanima koji imaju električna vozila i animirali sugrađane da u narednom periodu, a znamo da EU do 2030. godine izbacuje iz proizvodnje vozila na dosadašnje gorivo, benzin ili dizel, znači da animiramo ljude o zamjeni svojih vozila novim električnim, zato što i država daje poticaj od nekih 10.000 KM po vozilu, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Punjač će biti na raspolaganju svim zainteresiranim uz obaveznu prijavu u Općini Kakanj radi evidencije korisnika punjača. Prostor gdje je punjač instaliran bit će označen kako bi svi zainteresirani imali pristup punjaču.

-Već nakon prvog dana nakon instaliranja punjača, imali smo jedno punjenje jednog vozila i ja vjerujem da će u narednom periodu biti takvih vozila i više i da ćemo na neki način biti smjerokaz ljudima koji imaju ova vozila da planiraju boravak u Kaknju, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Investicija, koja je budžet Općine Kakanj koštala oko četiri i po hiljade KM, ima više ciljeva. Podsticanje građana Kaknja na upotrebu ekološki prihvatljivih i ekonomičnijih prijevoznih sredstava ali i promovsanje Kaknja i svih njegovih kulturno – historisjkih znamenitosti kroz posjete turista. Održivosti ove ideje nadaju se predstavnici loalnih vlasti zbog svjetskog trenda sve češće upotrebe električnih vozila.