Connect with us

KAKANJ

Sinoć u Kaknju održan koncert iranske internacionalne muzičke grupe „TanBour Navazan Bisotun“

08.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U okviru obilježavanja Dana kulture Irana u Domu kulture Kakanj sinoć je upriličen koncert iranske internacionalne muzičke grupe „TanBour Navazan Bisotun“. Koncert je bio je prilika da publika uživa u tradiconalnim iraskim pjesma.

Internacionalna muzička grupa TanBour Navazan Bisotun Bisotun predstavnik je tradicionalne i ritualne muzike i pjesama zapadnog balkana, koja je nastala 1991. godine sa kulturnim i istraživačkim ciljem. Ime ove grupe potiče od mitske planine Bisotun koja se nalazi u gradu Kermanšah. U okviru obilježavanja Dana kulture Irana ova će grupa koncerte održati u nekoliko gradova BiH, a osim koncerata tradicionalne iranske muzike biti upriličeni i dani filma.

-Meni je čast što ćemo u povodu 45. godišnjice iranskog nacionalnog praznika a to je pobjeda iranske islamske revolucije imati koncerte u BIH. Članovi grupe TanBour Navazan Bisotun Bisotun će publici uz svoje tradicionalne pjeme ponuditi i nešto drugačije a to je poezija perzijskih pjesnika, istakao je Mohammad Hossein Ansari, konzul za kulturu Ambsade Irana u BIH.

Muzička grupa koju čini čest članova formirana je s ciljem promocije kulture i običaja Irana i regije Keremnšah te očuvanja od zaborava netaknutih zvukova ove regije u dalekim dijelovima Irana. Jedna od najvažnijih aktivnosti Bisotuna je grupno izvođenje starih tanbur pjesama.

-Naša muzika je spoj muzika iz vrste muzike koja se svirala od Indije do Grčke. Trudili smo se da uz muziku tradicionalnu iransku muziku predstavimo i instrumente iz antičkog perioda a to su tambur i def, istakao je Hamdireza Hodžandi, kompozitor i vokal grupe Bisotun.

Pjesme regije Karmanšah koje su se izvodile samostalno, prvi put glasno je izvela upravo ova grupa koja je i kakanjskoj publici bar malim dijelom uspjela prenijeti dio tradicije i melodije Iraba koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Continue Reading