Connect with us

KAKANJ

Danas održan sastanak između predstavnika MZ Pope i RMU Kakanj o proširenju rudarskih radova PK Vrtlište

07.02.2024.
ntvic.ba (N.B.)

Na januarskoj sjednici OV Kakanj odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu odluke o utvrđivanju javnog interesa u svrhu proširenja rudarskih radova u „Istočnom reviru“ pogona „Vrtlište“, lokalitet Stupe. Izjašnjavanje je odgođeno uz zaključak da je neophodno organizovati sastanak između prdstavnika MZ Pope i RMU Kakanj, te o ishodu sastanka informisati OV.

Sastanak između predstavnika MZ i Rudnika održan je danas.

Radi se o proceduri za proširenje eksploatacionog polja kakanjskog Rudnika i upravo je ta procedura od ključne važnosti za nastavak rudarskih radova na PK Vrtlište.

Sa druge strane mještani isakuzuju zabrinutost jer ne znaju da li će i u kojoj mjeri rudarski radovi uticati na život na ovom području.

-Na današnjem sastanku je dogovoreno da predsnavnici RMU izađu na teren, da se odmjere tačke i da nam se jasno kaže šta je, pored sedam parcela koje su navedene prvobitnim prijedlogom, predviđeno projektnom dokumentacijom za naredni period. Strahujemo da će približavanjem rudarskih radova doći do pojave klizišta i propadanja terena. Uz to tražimo i da se Općina Kakanj uključi u ove razgovore, naveo je u izjavi za NTV IC Kakanj Elmedin Karić.  

Predstavnici Rudnika o ovoj temi sa nama nisu razgovarali. Kako nam je kratko rečeno, izjave za medije ne mogu davati bez saglasnosti Elektroprivrde BiH.