Connect with us

KAKANJ

Za izgradnju dječijih igrališta u Kaknju ove godine planirano 50.000 KM

09.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Izgradnja dječijih igrališta u mjesnim zajednicama na području općine Kakanj nastavit će se i u 2024. godini. Za ovu namjenu u općinskom Budžetu planirano je 50.000 KM. Cilj projekta je obogatiti sadržaje za djecu na otvorenom u ruralnim područjima i lokalnim izletištima.

Iz ovogodišnjeg Budžeta Općine Kakanj u okviru projekta izgradnje dječijih igrališta i uređenja zelenih površina u naseljenim mjestima izvan gradskog jezgra bit će izdvojeno 50.000 KM. Vrijednost projekta po jednom igralištu je 10.000 KM. Ovim projektom djeci u ruralnim područjima nastoje se obebijediti jednaki uslovi za igru i druženje kao i onima u urbanom dijelu općine Kakanj.

-Nama je u cilju da jačamo politiku kontinuiranog ulaganja i u gradsko i u prigradska odnosno ruralna područja naše Općine. Već nekoliko godina imamo program u okviru kojeg se realizuje izgradnja dječijih igrališta u našim selima, putem mjesnih zajednica. Mjesne zajednice su dužne da obezbijede prostor-lokaciju gdje će se igralište postaviti i na osnovu minimalne dokumentacije se javljaju na javni poziv, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

U proteklim godinama u mjesnim zajednicama izgrađeno je preko deset igrališta. Općina Kakanj, prema riječima načelnika, opredjeljena je da u ovoj godini veću pažnju posveti već postojećim dječijim igralištima u gradskom dijelu, na način da će se u narednom periodu raditi na zamjeni mobilijara i dodatnog uređenja i starih i novoizgrađenih dječijih igrališta.

-Pored ovih igrališta aplicirali smo na proširenje dječijeg igrališta kod Parka prijateljstva a isto tako äplicirali i dobili sredstva za uređenje poligona u blizini Eko kuće na Ponijerima. Iz sredstva Programa zaštite okoliša za 2024. godine za izgradnju dječijih igrališta u 2024. godini planiran je iznos od 50.000 KM, istako je Bajtarević.

U 2024. godini osim pomenutih, planirana je i izgradnja sportskih poligona sa pratećim sadržajima u blizini OŠ „Hamdija Kreševljaković“ i „Omer Mušić“ Brežani čije će radove finansirati resorno ministarstvo. Cilj svih ovih projekata je da se djeci i mladima obezbijedi što ugodniji i sigurniji boravak na otvorenom upotpunjen sportskim i drugim zabavno-edukativnim igrama.

Continue Reading