Connect with us

KAKANJ

U MZ Kučići završena realizacija projekta izgradnje vodovoda

28.07.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U MZ Kučići završena je realizacija projekta izgradnje vodovoda za oko 160 domaćinstava. Vrijednost projekta je 450.000 KM a u njegovo finasiranje bili su uključeni resorno kantonalno ministarstvo, Općina Kakanj te mještani MZ Kučići koji su za ovu namjenu izdvojili su 80.000 KM.

Ideja za realizaciju proširenja kapaciteta pitke vode u MZ Kučići javila se 2019. godine. Mještani su godinama unazad imali problem sa snabdijevanjem pitkom vodom tokom cijele godine a naročito u ljetnom periodu. Grupa mještana pronašla je lokaciju odnosno izvor pitke vode te su uslijedile pripreme za realizaciju ovog, za mještane, značajnog projekta, koji je u proteklom periodu upješno privreden kraju.

-U proteklih nekoliko godina aktivno smo radili na ovom projektu. Veliki broj mještana učestvovao je u realizaciji proširenja kapaciteta pitke vode kako radnim akcijama tako i vlastitim finasiranjem. Projekat je finsiran i iz sredstava vodnih naknada resornog ministarstva a značaj dio sredstava izdvojila je i Općina Kakanj. Projekat je realizovan u nekoliko faza i njegova vrijednost je 450.000 KM. Trnutno se vodom snabdjeva 120 članova a prijavljeno je negdje oko 160, istakao je Ermin Hardauš. predsj. MZ Kučići.

Obzirom da je ovaj projekat zahtijevao velika ulaganja najveći dio sredstava izdvojili su resorno kantonalno ministarstvo i Općina Kakanj dok su mještani, osim radnih akcija, učestvovali i u finasiranju glavnog projekta te još nekih radova na izgradnji vodovoda odnosno proširenju kapaciteta pitke vode.

-Konačno je riješen projekat vodonabdijevanja i mogu slobodno kazati da mještani sada imaju dovoljne količine pitke vode za svoje potrebe. U ovom, ljetnom periodu mještani nisu zapamtili da imaju čak i višak vode koji mogu koristiti za svoja domaćinstva, dodaje Hardauš.

Ovim projektom riješen je dugodišnji problem pitke vode pa mještani ove MZ pored sada dovoljnog snabdijevanja vodom imaju i višak koji mogu koristiti u svojim domaćinstvima.

Continue Reading