Connect with us

KAKANJ

Radovi na rekonstrukciji i obnovi pravoslavne crkve u Kaknju u završnoj fazi

11.09.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Radovi na rekonstrukciji i obnovi pravoslavne crkve u Kaknju u završnoj su fazi. U proteklom periodu, završeni su kompletni unutrašnji radovi, te je okončana i većina poslova na vanjskom uređenju ovog vjerskog objekta. Ukupna vrijednost radova iznosi više od 100.000 KM.

Početkom 2022. godine započeli su radovi na obnovi i rekonstrukciji pravoslavne crkve u Kaknju. Prva faza radova obuhvatala je unutrašnje uređenje ovog vjerskog objekta, te je urađeno podno grijanje i keramičke pločice.

-Nabavljena je toplotna pumpa, rashladni uređani, zatim nova pvc stolarija je ugrađena, te nabavka inventara i drugih crkvenih potrepština. Urađena je nova fasada rofiks materijalima sa hidro presjekom zidova, te odvodom oborinskih voda, istakao je Dragiša Cvjetković, paroh kakanjski.

Obnovu i rekonstrukciju centralnog pravoslavnog hrama u Kaknju podržali su brojni građani Kaknja, općinski i kantonalni nivo vlasti, te privrednici. Primjer je ovo, smatra paroh kakanjski, kako su ljudi spremni odazvati se pozivu i sudjelovati u zajedničkim projektima.

-Javio se i jedan čovjek iz Istočnog Sarajeva, odnosno porodica Ostojić koji su donirali ikonostas vrijednosti 20.000 KM. Uz taj ikonostas, mi smo iz svog fonda za obnovu finansirali nabavku i ostalog inventara. Tako da je sad crkva u jednom novom potpunom i nestvarnom zdanju. Uz to su stigli i reflektori, njih sedam, tako da sada crkva sija, dodao je Cvjetković.

U narednom periodu bit će izvedeni radovi na popločavanju trotoara oko hrama, nabavka i montaža novih vertikalnih olučanih cijevi i uređenje dijelova porte, gdje su izvođeni zemljani radovi. Prema riječima kakanjskog paroha, ovi radovi bi trebali biti završeni do početka oktobra, kada je planirano i osvećenje hrama.

Za oko 55 pravoslavnih domova u Kaknju je od izuzetne važnosti da imaju potpuno rekonstruisan i  obnovljen pravoslavni hram u kojem će i dalje moći održavati duhovnu vezu sa svojom crkvom, poručio je na kraju paroh kakanjski.

Continue Reading