Connect with us

KAKANJ

Tjelesni i zdravstveni odgoj osnova za zdravlje i razvoj učenika

11.09.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Nedovoljna tjelesna aktivnost, neprimjerena prehrana, prekomjerna emocionalna opterećenja i drugi negativni uticaji okoliša ugrožavaju naše zdravlje ali i naše osobine i sposobnosti. U takvoj situaciji adekvatno tjelesno vježbanje predstavlja za djecu sastavni i nužan dio njihove svakodnevnice, štaviše, nezaobilazan dio integralnog sistema njihovog odgoja i obrazovanja. Zbog toga je Tjelesni i zdravstveni odgoj, kao školski predmet u osnovnim školama, od velikog značaja za razvoj I zdravlje djece.

Tjelesni i zdravstveni odgoj kao školski predmet od izuzetne je važnosti za školarce i nezaobilazan je dio integralnog sistema njihovog odgoja i obrazovanja. Tjelesna aktivnost kao osnova tjelesne i zdravstvene kulture predstavlja jedan od temeljnih uslova za normalan rast i razvoj djece školske dobi, smatra profesorica tjelesnog i zdravstvenog odgoja Aida Begovac.

-Predmet tjelesni i zdravstveni odgoj u osnovnoj školi ima za cilj da primjenom teorijskih motoričkih znanja utiče na svestran razvoj učenika, omogućava da učenici bolje upoznaju svoje tijelo, njegovo funkcionisanje, prednost i ograničenja, te da razumiju važnost cjeloživotnog vježbanja za očuvanje unapređenja zdravlja, izjavila je Aida Begovac profesorica tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

30 godina radnog iskustva i profesionalnog rada u nastavi, stoji iza profesorice Aide Begovac, koja je pored prenošenja teorijskog znanja i motoričkih sposobnosti na učenike, posebnu pažnju u svom radu posvetila prepoznavanju i poticanju  predispozicija kod učenika za bavljenje sportom. U sedmom razredu koji broji 25 učenika, više od pola ih je aktivno uključeno u treniranje jednog od sportova.

-Za mene je ovo jedan od najdražih predmeta na kojem učimo pravila iz različitih sportova,  treniram fudbal i jako sam sretan zbog toga, rekao je Erkam Trako učenik sedmog razreda OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”.

-Ovaj predmet mi mnogo znači jer pored toga što učimo o sportovima, nastavnica nas savjetuje i kada je riječ o zdravoj ishrani, izjavila je Amila Zaimović učenica sedmog razreda OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”.

-Čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja mnogo mi znači i predstavja jedan od mojih najdražih predmeta, radimo vježbe koje su jako bitne za naš rast i razvoj, izjavio je Avdo Husika učenik sedmog razreda OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”.

-Tjeseni i zdravstveni odgoj važno mjesto ima u Nacionalnom programu sporta u  smislu pravovremenog prepoznavanja i usmjeravanja učenika  u vannastavne i vanškolske aktivnosti  koje odgovaraju razinama njihovog talenta, istakla je profesorica Begovac.

Prema nastavnom planu i programu nastavnici  tjelesnog i zdravstvenog odgoja učenike upućuju  u sardžaje svakodnevnog kretanja, pravilnu ishranu, i promovišu zdrav stil života koji će učenicima omogućiti zdrav, kvalitetan i dug život.  Ovaj školski predmet ima karakter osnovnosti jer su  zdravlje i pravilan fizički razvoj učenika baza za intelektualni, estetski i moralni odgoj.

Continue Reading