Connect with us

KAKANJ

SRD „Bistro“ Kakanj organizovalo akcije poribljavanja na kakanjskom jezeru Bistrik

10.05.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Sportsko ribolovno društvo „Bistro“ Kakanj nedavno je organizovalo akcije poribljavanja na kakanjskom jezeru Bistrik s ciljem poboljšanja i očuvanja ribljeg fonda na ovom području.

Jedna od značajnijih aktivnosti sportskog ribolovnog društva „Bistro“ Kakanj su i akcije poribljavanja,  kojima  nastoje obogatiti ali i sačuvati postojeći riblji fond na području općine Kakanj. Ovo ribolovno društvo je u skladu s planom i programom rada za ovu godinu u proteklom periodu organizovalo akcije poribljavanja na kakanjskom jezeru bistrik.

– U jezero Bistrik smo pustili striktno šaranske vrste ribe, obzirom da je voda tzv. Šaranska, te smo izvršili poribljavanje šaranom i srodnim vrstama riba. Također, imali smo još jednu akciju na ovom području, naime mi smo dovezli sa buškog jezera blizu jedne tone krupnih primjeraka ribe babuške. Ova riba nije nešto cijenjana, ali je jako atraktivna i prilagođena je ovoj vodi, naglasio je Selvedin Plasto, sekretar SRD“Bistro“ Kakanj.

Akcije poribljavanja na jezeru bistrik se intenzivno vrše već nekoliko godina od strane sportskog ribolovnog društva „Bistro“. Inače, sve akcije poribljavanja se vrše početkom proljeća. Važno je istaći da su članovi ribolovnog društva u ovoj godini izvršili i poribljavanje svih pritoka na području Kaknja.

– Imali smo akciju poribljavanja potočnom pastrmkom zahvaljujući jednoj donaciji od 3.000 KM i  ribe smo pustili u sve naše pritoke na području Općine Kakanj, dodao je Plasto.

Kada je riječ o ribljem fondu na području općine Kakanj, kakanjski ribari su istakli da su djelimično zadovoljni. Važno je podsjetiti da se sve akcije poribljavanja vrše u skladu sa ribljom osnovom koja ustvari predstavlja dokument koji detaljno definiše načine, uslove i aktivnosti poribljavanja ribljeg fonda.

Continue Reading