Connect with us

KAKANJ

Rekonstrukcija vrelovoda, projektna dokumentacija i finansijska sredstva – ključni za proširenje sistema daljinskog grijanja

10.05.2023.
ntvic.ba (I.Š., N.B.)

Proširenje mreže sistema daljinskog grijanja porojekat je od izuzetne važnosti za Kakanj. Preduslovi za kvalitet postojeće i dalja proširenja mreže su prije svega rekonstrukcija glavnog vrelovoda. Za naredni period planirana je rekonstrukcija trase vrelovoda od OŠ “Hamdija Kreševljaković” do naselja Mile u dužini od jednog kilometra. Protekle dvije godine radi se na toplifikaciji MZ Povezice. Toplifikacija ostalih prigradskih mjesnih zajednica zavisi od rekonstrukcije vrelovoda, zatim projektne dokumentacije i finansijskih sredstva.

U cilju unaprjeđenja i proširenja sistema daljinskog grijanja, starog 37 godina, Općina Kakanj i JP Grijanje Kakanj kontinirano u proteklih deseatk godina vrše rekonstrukciju vrelovodnog i toplovodnog sistema mreže. Rekontrukcija vrelovoda ključna je za obezbjeđenje kvalitetnije isporuke toplotne energije i dalja proširenja sistema. U proteklom period izvršena je rekonstrukcija skoro kompletnog vrelovoda koji prolazi kroz gradsko područje. Preostao je još dio u dužini od jednog kilometra, nakon čega slijedi i rekonstrukcija nadzemnog dijela vrelovoda koji prolazi kroz Mile i ide do Termoelektrane.

Javnost će se sjetiti da intenzivnije ulaganje u postojeći sistem, onda i proširenje datira još u proteklih deset ili 12 godina kada je došlo do toplifikacije naselja Kakanj II, ulica Omera Maslića i Mehmeda Skopljaka, a onda uporedo s tim smo krenuli sa intenzivnijim ulaganjima u glavni vrelovod. Rekonstrukciju glavnog vrelovoda smatram prioritetnim projektom kako bi smo išli sa daljnjim proširenjima. Za ovu godinu izdvojeno je oko 300.000 KM – istakao je  Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

– U 2021. Godini je urađen idejni projekat toplifikacije prigradskih naselja gdje je tim projektom obuhvaćeno 11 naselja odnosno 1.800 objekata. To su naselja: Slivnice, Željeznička stanica, Bićer, Varda, Pope, Podvarda, Plandište, Mile, dio naselja Bare, Ulica ZZO, dio mjesne zajednice Kakanj II, naselje Zgošća i ulica Paše Kubata – kazao je Husein Čizmić, tehnički director JP “Grijanje “ Kakanj

Za 11 naselja koja su predviđena za priključenje na sistem daljinskog grijanja neophodno je pripremiti glavnu projektnu dokumentaciju. Projekat proširenja daljinskog grijanja također predviđa i proširenje na naselja u dolini Trstionice. Da bi krenulo sa realizacijom i u tom smjeru, prethodno je potrebna izrada idejnog projketa. Međutim, za sve navedeno neophodna su finansijska sredstva koja određuju dinamiku realizacije projekata.

Svakako da je to projekat koji zahtjeva jako puno sredstava. Ja očekujem da ćemo i kroz ove energetske tranzicije i sve druge tranzicije kroz koje BiH pa i Kakanj prolazi tražiti rješenja sa iradom strategija razvoja općine Kakanj tražiti i dodatna sredstva od inostranih fondova. Prevashodno mislim na EU, Evropsku komisiju koje imaju opredjeljena sredstva za različite ekonomske projekte. Na nama je da sa različitim projektnim dokumentacijama pokušamo aplicirati i naći ta sredstva kako bi ozbiljnije mogli da krenemo sa toplifikacijom prigradskih naselja općine Kakanj – istako je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Proširenje mreže sistema daljinskog grijanja, porojekat je od izuzetne važnosti i u cilju smanjena broja kotlovnica i poboljšanja kvaliteta zraka u zimskom periodu na području općine Kakanj. Realizacija rekonstrukcije postojoćeg vrelovoda i toplifikacija novih mjesnih zajednica za JP Grijanje strateški je cilj, čija realizacija zavisi od pripremljenosti projektne dokumentacije i obezbjeđenja novčanih sredstava – na koju građani čekaju.