Connect with us

KAKANJ

U Rijasetu iz BiH završene sve tehničke pripreme za ovogodišnji hadž

09.05.2023.
ntvic.ba (S.I.)

U organizaciji Rijaseta  Islamske zajednice, kako je planirano, ove godine će na hadž otputovati ukupno 2.200 osoba, od čega je 1.960 iz Bosne i Hercegovine, a 240 iz dijaspore i domovinskih zemalja.

Tokom boravka hadžija na svetim mjestima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji bit će angžovano i 49 certificiranih vodiča, koji će hadžijama biti na raspolaganju i stručna podrška tokom obavljanja ovog petog islamskog šarta.

Obavljanje hadža je jedan od pet temeljnih ibadeta u islamu i ove godine, kako kažu u Uredu za hadž vlada veliko interesovanje onih koji žele posjetiti sveta mjesta. Cijena putovanja na hadž ove godine je 12.650 KM po osobi.

Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije odredilo je kvotu za hadžije iz Bosne i Hercegovine, a Ured za hadž i umru je kao i proteklih godina, istu podijelio po muftilucima

Nakon Ramazana zainteresovani su se mogli prijaviti za hadž putem aplikacije koja im je bila dostupna. Sve tehničke pripreme su završene, kao i prijave tako da iz BiH ide 1.960  hadžija.

Bitno je napomenuti da najveću i najznačajniju ulogu u putovanju na hadždž imaju vodiči. Tokom boravka hadžija na svetim mjestima bit će angažirano 49 certificiranih vodiča, koji će im biti na raspolaganju i 17 članova medicinskog tima, devet ljekara i 8 medicinskih tehničara kao stručna podrška tokom obavljanja ovog petog islamskog šarta, naglasio je rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad Hadžić.

Prema planiranom rasporedu, prva grupa hadžija otputovat će 13. juna 2023. godine.

Nadležne institucije Saudijske Arabije kontinuirano provode potrebne aktivnosti usmjerene na sigurnost i zdravlje svih hadžija, te je na temelju aktuelnih procjena donijelo odluku da sve ovogodišnje hadžije moraju biti vakcinisane protiv koronavirusa, potvrđeno je iz Ureda za hadž i umru Islamske zajednice.

 Iz kakanjskog medžlisa na hadž ove godine putuje 40 hadžija.

Continue Reading