Connect with us

KAKANJ

U toku su intenzivni građevinski radovi na montaži novog ski lifta na Ponijerima

09.05.2023.
ntvic.ba (A.T.)

U toku su intenzivni građevinski radovi na montaži novog ski lifta na Ponijerima. Radi se o investiciji vrijednoj dva miliona KM, koja bi trebala unaprijediti uslove za skijanje na jedinom registrovanom skijalištu u Zeničko dobojskom kantonu i doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj turističkoj ponudi kakanjskih Ponijera.

Nakon pripremnih aktivnosti koji su podrazumijevali završetak tenderske procedure, te obezbjeđivanje urbanističke i građevinske saglasnosti, ali i iznalaženje neophodnih finansijskih sredstava, na skijalištu Ponijeri nedavno su započeli građevinski radovi na postavljanju novog ski lifta.

– Mi smo počeli sa iskopavanjem temelja za stubove, za okretnu stanicu na vrhu staze i početnu stanicu za kućicu. I evo vrše se iskopavanja, armiranja i bit će urađeno betoniranje. To su građevinski radovi koji su neophodni kako bi se u konačnici počelo s betoniranjem i na kraju sa instaliranjem novog ski lifta, istakao je Mirza Mušija, direktor JU KSC Kakanj.

Radi se o vrijednoj investiciji koja je podržana sa viših novoa vlasti i koja bi trebala omogućiti kvalitetnije uslove za skijanje već od naredne zimske sezone, ali i otvoriti mogućnosti za dalja unaprjeđenja turističke ponude Ponijera.

– Novi ski lift lift smo kupili od firme koja godišnje proda preko 1.000 instalacija u čitavom svijetu gdje god postoje skijališta i ne samo skijališta nego svi ti vertikalni prevozi. Nama su ponudili kvalitetan ski lift, sa vučnim ski prevozom i imat ćemo mogućnost da po dva skijaša izlaze odjednom na tom sidru. I sigurno ćemo imati i bolju, sigurniju i kvalitetniju uslugu, dodao je Mušija.

Ponijeri iz godine u godinu postaju sve poželjnija turistička destinacija. Samim tim, neophodno je nastaviti sa kontinuiranim aktivnostima na poboljšanju infrastrukture i turističke ponude na Ponijerima ne samo tokom zimskih mjeseci, poručili su iz Javne ustanove kulturno sportski centar Kakanj.