Connect with us

KAKANJ

U toku ažuriranje podataka u registru pčelara i pčelinjaka FBiH

08.05.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Iz Općine Kakanj obavještavaju pčelare da su obavezni ažurirati podatke u registru pčelara i pčelinjaka Federacije Bosne i Hercegovine. Uslov za ažuriranje podataka su ažurirani podaci u registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata izvršeni do 31. marta tekuće godine.

Upis u registar pčelara i pčelinjaka Federacije Bosne i Hercegovine, kao i ažuriranje, odnosno prijava promjena podataka u registru je preduslov za ostvarivanje prava na podsticaje u oblasti poljoprivrede, kako na federalnom, tako i na kantonalnom i općinskom nivou. Jedan od uslova za ostvarivanje prava na podsticaje sa federalnog nivoa jeste i posjedovanje minimalno 20 pčelinjih zajednica.

Trenutno je na području općine Kakanj u registar pčelara i pčelinjaka FBIH upisano 179 pčelara, koji imaju obavezu izvršiti ažuriranje podataka u skladu sa pravilnikom o pčelarstvu.

– Pčelari imaju dvije obaveze u toku godine, prva je da u registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata ažuriraju podatke za godinu dana, gdje prijavljuju stanje koje je zazimilo te godine. A onda od 15.04 do 15.05 moraju da dođu kod nas da ažuriraju stanje u registru pčelara i pčelinjaka, gdje prijavljuju podatke nakon zime, istakao je Dalibor Lovrić, stručni saradnik za stočarstvo.

Registar pčelara i pčelinjaka Federacije Bosne i Hercegovine je baza podataka koja je direktno povezana sa registrom poljoprivrednih gazdinstava. Ova baza podataka počela se primjenjivati na području Federacije Bosne i Hercegovine od 2021. godine.

– Da bi se upisali u registar pčelara, ljudi moraju biti upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, odakle se povlače svi osnovni podaci vezano za gazdinstvo. U registar pčelara i pčelinjaka upisuje se lokacija pčelinjaka, tj. njen kanton, katastarska općina, parcela na kojoj se nalazi pčelinjak, kao i koordinate samog pčelinjaka i upisuje se brojno stanje košnica koje su na tom pčelinjaku, dodao je Lovrić.

Pčelari koji  još uvijek nisu ažurirali podatke u registru pčelara i pčelinjaka Federacije Bosne i Hercegovine, mogu to izvršiti svakim radnim danom od 8 do 14 sati u službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj. Krajnji rok za ažuriranje podataka je do 15. maj tekuće godine.

Continue Reading