Connect with us

KAKANJ

Pojačane mjere sigurnosti u školama u ZDK

11.05.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK naložilo je školama na području kantona konkretne mjere prevenicje u cilju zaštite sigurnosti učenika i školskog osoblja. Jedna od mjera zaštite je i prisustvo policije u krugu škole.

Različiti oblici nasilja koje se javlja kod maloljetnih osoba, učenika osnovnih i srednjih škola u današnje vrijeme sve je učestalija tema u javnom prostoru. Zbog sve češćeg vršnjačkog nasilja i brojnih faktora zbog kojih dolazi do nasilnog ponašanja, poručuju prosvjetni radnici, neophodno je u cilju prepoznavanja i rješavanja ovih problema uključiti sve od porodice do institucija.

U skladu sa aktuelnom situacijom od strane resornog ministarstva ZDK naložene su dodatne mjere prevenicje.

To su ustvari instrukcije i aktivnosti koje smo mi u našoj školi i do sada provodili. Radi se o održavanju roditeljskih sastanaka uz prisustvo stručnih lica, pedagoga, psihologa, razrednika, direktora itd. Mi ćemo to već danas obaviti. Ono što je dodatno naglašeno je da komunikacija između roditelja i osoblja škole mora biti transparentna, kazao je Fikret Kurtović dir. OŠ“Omer Mušić“ Brežani.

Prema riječima Fikreta Kurtovića, koji je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola općine Kakanj, stanje u školama nije alarmantno. Nova mjera ministarstva obrazovanja a koja se tiče prisustva policije, direktor smatra, uticat će pozitivno na učenike jer će se učenici osječati zaštićeno.

Prisustvo policije u našoj školi konkretno smo primijetili jučer ujutro. Mislim da je pozitivna takva mjera prevencije sigurnosti i da će prisustvo policijskog službenika na djecu uticati, da se osječaju sigurno ili s druge strane da ako namjeravaju napraviti određen prekršaj da se neće tek tako usuditi istakao je Fikret Kurtović dir. OŠ“Omer Mušić“.

Kvalitetna saradnja između svih relevantnih institucija koje učestvuju u odgojno-obrazovnom procesu je ključna za sigurnost djece u školama. Transparentna i otvorena komunikacija između roditelja, djece, školskog osoblja i drugih institucija uz kontinuiranu podršku i mjere resornog ministarstva, kako smatraju prosvjetni radnici imaće pozitivne rezultate.