Connect with us

KAKANJ

Nakon 40 godina rada teta Šemsa iz Obdaništa Mladost odlazi u penziju

11.05.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

JU Mladost Kakanj, odgajateljice i mališani ove ustanove, ovih dana u penizju ispraćaju Šemsu Gadžun, odgajateljicu iz kakanjskog Obdaništa Mladost. Kroz 40 godina svoga rada u ovoj ustanovi, teta Šemsa je bila dio odrastanja za generacije Kakanjaca.

Generacije djece koja su boravila u Predškolskoj ustanovi za odgoj i obrazovanje Mladost, danas odrasli ljudi,  pamte svoju tetu kao nekoga od koga su naučili o lijepom ponašanju, o ljubavi i važnosti toplog osmjeha. Za sve njih teta Šemsa je simbol bezbrižnog djetinjstva kojeg se rado sjete a današnjoj djeci s kojima još uvijek radi teta je utočište i zaštitnica. 

– Na moju sreću odmah poslije završene Akademije dobila sam poziv iz JU”Mladost” Kakanj i počela sam raditi. Došla sam u grupu od 37 mališana i prepala sam se, jer znate teorija jedno, praksa je ipak drugo. Mama mi je dala savjet da svakom djetetu uputim osmijeh  da mu pokažem da je voljeno prisjetila se Šemsa Gadžun, odgajateljica JU”Mladost” Kakanj.

Teta Šemsa za nekoliko dana odlazi u zasluženu penziju. Kaže, djeca će joj faliti jednako koliko i njen kolektiv. Mlađe tete, odgajateljice, direktorica i svi uposlenici obdaništa Mladost o svojoj kolegici koja je i njima samima bila podrška i oslonac i profesionalni i ljudski imaju samo riječi hvale. Teta Alma Neimarlija, danas odgajateljica u Obdaništu Mladost, odlazak tete Šemse doživljava posebno emotivno.

Moji roditelji su me doveli na vrata ovog obdaništa i ugledala sam tetu Šemsu i njen osmijeh. Svaki sljedeći dan pamtim po tetinim pričama i osmjesima. Godinama kasnije ponovo sam došla na vrata ove ustanove, ovoga puta kao odgajateljica i ponovo srećem svoju tetu Šemsu, koja mi je kao kolegica uvijek bila podrška i oslonac, istakla je Alma Neimarlija, odgajateljica JU”Mladost”Kakanj.

I za druge Šemsine kolegice, njen odlazak u prenziju je težak momenat. Sretne su što su imale priliku raditi s njom ali će im, kako su kazale faliti njeno prisustvo u narednom periodu. 

Tetu Šemsu upoznala sam prije 22 godine kada sam u ovoj ustanovi radila pripravnički. Kasnije sam u Ustanovi bila direktorica, a teta Šemsa je kroz sve moje profesionalne i životne faze, odluke i dešavanja bila velika podrška. Mnogima od nas je zaista bila poput majke, kazala je Helmina Murtić, zamjenica dir. JU”Mladost”Kakanj

Nakon završenog radnog vijeka, teta Šemsa odlazi u penziju sa različitim emocijama. Drago joj je kaže što je doprinijela tome da pomogne velikom broju roditelja u odgoju njihove djece. Sa sobom će ponijeti brojne uspomene i kroz forografije koje naziva svojim bogatstvom čuvat će svu svoju djecu u svome srcu. I danas zna gdje su djeca kojima je bila teta, jer je godinama pratila njihove uspjehe i sva druga životna dešavanja. Raduje je što se i oni nje sjete, čestitkom uz praznike, pozivom ili susretom. Svoju je misiju, ponosno ističe, ispunila.

Continue Reading