Connect with us

KAKANJ

Međunarodni dan sestrinstva u Domu zdravlja Kakanj obilježen prigodnim aktivnostima, ukazano na važnost ovog poziva

12.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

12. maj obilježava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara. Cilj obilježavanja je da se oda priznanje neprocjenjivom doprinosu ove profesije u sistemu zdravstvene zaštite jer su medicinske sestre i tehničari važan dio zdravstvenog sistema. Dom zdravlja Kakanj je besplatnim mjerenjem sećera u krvi i krvnog pritiska obilježio ovaj dan.

Medicinske sestre i tehničari imaju veoma važnu ulogu u cjelokupnom zdravstvenom sistemu. Pomažu pacijentima, pružaju im podršku i udružuju se s doktorima u pružanju medicinske pomoći. Za medicinske sestre ovaj poziv koji sa sobom nosi brojne izazove predstavlja zadovoljstvo jer su one svjesne svoje važnosti, posebno prilikom spašavanja životno ugroženih pacijenata.

– Medicinska sestra mora biti emocionalno zrela osoba da bi mogla da se nosi sa svim izazovima koje nosi ova profesija, da se nosi sa hitnim stanjima, emocijama i osjećajima. Ona u hitnim situacijama mora znati postupati kako sama tako i timski. Mora razumjeti osjećaje i ponašanje pacijenta u određenim situacijama, jer upravo je ona prva osoba koja stupa u kontakt s pacijenotom kada on dođe u zdravstvenu ustanovu, istakla je Emina Džider, glavna sestra JU Dom zdravlja Kakanj.

Danas, medicinska sestra, tehničar predstavlja profesiju sa ključnim kompetencijama i jasnim mjestom u zdravstvenom sistemu i sve glasnije dobijaju podršku javnosti. U svojim svakodnevnim aktivnostima, medicinske sestre pokazuju zalaganje, profesionalnost, humanost i zbog toga je važno skrenuti pažnju na značaj posla kojim se bave.

– Medicinska sestra je jedinstven poziv koji iziskuje ono najljepše u ljudskom biću, a to je osjećajnost i odanost svome poslu. Ukoliko ne obavljate taj posao s ljubavlju, onda od tog posla nema ništa. Kažu, kada spasis jedan život heroj si, a kada spasiš stotinu života onda si medicinski radnik, naglasila je Džider.

– Ulaganjem u sestrinstvo, njihovom kontinuiranom edukacijom, uključivanjem medicinskih sestara i tehničara u sam proces donošenja odluka, stvaramo jaču i stabilniju radnu snagu koja će biti zadovoljnija i koja će biti zadovoljnija i koja će biti spremna odgovoriti na sve nove izazove kao i rastuće potrebe stanovništva, istakao je Eldar Alagić, predsj. NSSRZ OO JU Dom zdravlja Kakanj.

Sa druge strane potražnja za medicinskim osobljem raste u cijeloj EU. Razvijene zemlje privlače zdravstvene radnike nudeći im bolje uslove rada, mogućnost napredovanja u karijeri, kao i bolji životni standard. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije sestrinstvo kao zanimanje čini 59% zdravstvenog sektora širom svijeta.

– Medicinskih tehničara i sestara u svijetu je negdje oko 30 miliona dok se u BIH taj broj kreće oko 20.000. Oni predstavljaju najbrojniji dio zdravstvenih radnika u našem zdravstvenom sistemu. Formirajući zdravstveni sistem nije moguće ga formirati na kredibilan način bez adekvatne, obrazovane, jake i stabilne medicinske sestre, naglasio je Alagić.

Obilježavanje Svjetskog dana medicinskih sestara prilika je da se izkaže zahvalnost, solidarnost i poštovanje prema medicinskim sestrama i tehničarima, ali i prema svim zaposlenim u zdravstvu .Svi oni zajedno ulažu velike napore i koriste sva svoja znanja i vještine da pacijentima u svakom trenutku pruže medicinsku pomoć.

Continue Reading