Connect with us

KAKANJ

Zbog kišovitog vremena poljoprivrednici kasne sa proljetnom sjetvom

12.05.2023.
ntvic.ba (M.K)

Trenutne vremenske prilike i kišovito vrijeme itekako utiču na proljetnu sjetvu i vrlo loše će se na kraju odraziti na krajni ishod proizvodnji, upozoravaju poljoprivredni proizvođači.

Prema procjeni poljoprivrednika najpogodnije vrijeme za proljetnu sjetvu bile su prve dvije sedmice mjeseca maja, jer zemlja u tom periodu dosegne temperaturu do 10 stepeni, što je najpogodnije za klijanje zrna. Međutim, ove godine zbog kiše i prohladnog vremena većina poljoprivrednika nije počela sa sjetvom na vrijeme. Poljoprivrednici za pojedine kulture nisu uspjeli izvršiti pripremu zemljišta jer mehanizacija, zbog vlažnog tla, ne može u njive.

– Vlaga je neophodna da bi sjeme niklo, ali prekomjerna vlaga šteti sjmenima, čak do te mjere da sjemna znaju i uginuti. Obilazeći farmere, zapazio sam da 50 posto ljudi nije obavilo proljetnu sjetvu, izjavio je Almir Trakić predsj. Saveza uduženja KAP.

Velike količine padavina zadale su probleme proizvođačima pšenice, jer vlaga zemljišta u prekomjernoj količini, pogoduje poljoprivrednim nametnicima i raznim bolestima koje napadaju zasijane culture. Zbog toga je neophodno izvršiti zaštitu ove kulture, savjetuju iz Saveza udruženja poljoprivrednika KAP.

– Pšenica je dobro nikla i dobro krenula, međutim zbog ove vlage, uz prehranu pšenice, trebalo bi obaviti i zaštitu, kako se ne bi pojavile bolesti i štetočine, dodaje Trakić.

Pred ratarima je mnogo posla, trebaju pripremiti zemlju za sjetvu kukuruza i zaštititi pšenicu od bolesti. Prema prognozama, poljoprivrednici bi do kraja mjeseca mogli očekivati prestanak padavina i sušenje zemlje, kako bi mehanizacija mogla ponovo u njive, a proljetna sjetva bila privedena kraju.

Continue Reading