Connect with us

KAKANJ

Šumarija Kakanj počela sa isporukom ogrjevnog drveta

28.08.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Šumarija Kakanj počela je sa isporukom ogrjevnog drveta za građane općine Kakanj. Iz kakanjske Šumarije naglašavaju da raspolažu značajnim količinama ogrjevnog drveta, koje ipak neće biti dovoljne za potrebe svih građana Kaknja.

I ove godine, Šumarija Kakanj vrši isporuku ogrjevnog drveta građanima općine Kakanj, osnovnim i srednjim školama, te pojedinim udruženjima. Iz kakanjske Šumarije ističu da je ove godine povećana potražnja za ogrjevnim drvetom.

-Ove godine povećana je potražnja za ogrjevnim drvetom iz više razloga. Jedan od razloga je i taj što je prošle godine bila visoka cijena peleta. I mnogi su se opredijelili za ogrjevno drvo, te su oni kupci i ove godine. Drugi razlog je taj što su zatvorene privatne jame, tako da nema uglja na tržištu, istakao je Nusret Kovač, upravnik Šumarije Kakanj.

Prema riječima Kovača, kakanjska Šumarija na godišnjem nivou raspolaže sa oko 5.000 kubika drvne mase namijenjene za ogrjev, što nije dovoljno za potrebe svih građana općine Kakanj. 

-Naša proizvodnja ne može zadovoljiti potrebe za ogrjevnim drvetom u potpunosti na području Kaknja. Ali mi ćemo nastojati da prioritetnim kategorijama, kao što su ratni vojni invalidi, osnovne škole, te stanovništvo u ruralnim područjima, najprije isporučimo ogrjevno drvo. I evo ove godine smo na vrijeme izvršili doznake za isporuku ogrjeva, te će stanovništvo moći u sušnom periodu da uđe u šumu i da izvrši sječu drveta, dodao je Kovač.

Kada je riječ o cijeni ogrjevnog drveta, ona je ostala na prošlogodišnjem nivou, 86 KM po metru kubnom, što je jedan od razloga i povećane potražnje građana za drvnim sortimentom.

Na kraju je Kovač naglasio da se trenutna dinamika isporuke ogrjevnog drveta vrši u skladu sa propisanom procedurom, te da će dogovorene količine drvnih sortimenata isporučiti svim korisnicima. Također je istakao da će i na području Ponijera biti omogućena uplata za isporuku ogrjevnog drveta ali u znatno manjim količinama.