Connect with us

KAKANJ

MZ Čatići bez adekvatnog kanalizacionog sistema

28.08.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

MZ Čatići nalazi se u blizini urbanog djela općine Kakanj i spada u jednu od naseljenijih mjesnih zajednica. Ipak, bez obzira na blizinu gradskom području Čatići imaju niz infrastrukturnih problema za koje se godinama ne uspjevaju pronaći adekvatna rješenja. Jedan od najvećih problema je pitanje kanalizacije ali i snabdjevanje pitkom vodom za određena naselja. Predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice očekuje da će vrlo skoro doći do pozitivnih infrastrukturnih promjena u MZ Čatići.

Nerješeno pitanje kanalizacione mreže na području mjesne zajednice Čatići višedecenijski je problem. Nefunkcionalni kolektori, izgrađene septičke jame, nerijetko nedostatak inicijative ili volje, ali i nesavjesno ponašanje pojedinaca doveli su do višegodišnjeg zastoja u rješavanju problema. Zbog svega toga u ekološkom smislu najviše trpi rijeka Trstionica.

-Jedini  način da se riješi problem kanalizacije u ovoj MZ je da se izradi neki veliki savremeni kolektor kazao je Rusmir Delibašić, predsjednik Savjeta MZ Čatići.

Osim neuređene kanalizacione mreže, naselje Usijel, koje pripada ovoj mjesnoj zajednici, godinama se suočava sa problemom snabdjevanja pitkom vodom. Ipak, priča nam Delibašić, to pitanje je na tragu rješenja, jer bi ovo naselje uskoro trebalo biti priključeno na gradski vodovodni sistem.

-Izrađen je idejni projekat, sad smo u fazi prikupljanja dozvola, a onda ide izrada glavnog projekta. Ako se ovo pitanje ne riješi ove godine, sljedeće godine će biti završeno, kazao je Rusmir Delibašić, predsjednik Savjeta MZ Čatići.

Obzirom na brojnost stanovništva u MZ Čatići ima i puno djece i mladih. Oni bi uskoro trebali dobiti svoj prostor za igru i sportske aktivnosti. Projekat izgradnje igrališta i sportskih poligona koji provodi Općina Kakanj obuhvatio je i ovu mjesnu zajednicu.

-U planu je izgradnja košarkaškog i nogometnog igrališta. Dugi niz godina je bilo problema oko zemljišta. To je sada rješeno, sada se radi na izradi projekta i provođenje tenderske procedure nakon čega se kreće sa radovima kazao je Rusmir Delibašić, predsjednik Savjeta MZ Čatići.

Područje općine Kakanj obuhvata veliki broj mjesnih zajednica. U svakoj od njih realizuju se određeni infrastrukturni projekti. Ipak, realizacija projekata poput izgradnje asfaltnih puteva, rasvjete, kanalizacije, vodovoda morala bi biti intenzivnija i veća, jer radi se o osnovnim uslovima za život. Bez obzira na svu želju i nastojanja da pričamo o velikim, vizionarskim projektima – pitanje kanalizacije u Čatićima podsjeća nas gdje smo.

Continue Reading