Connect with us

KAKANJ

Penzioneri već sada planiraju troškove za narednu zimsku sezonu

24.07.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Iako je ljetni period mnogi građani, a naročito penzioneri, već uveliko nabavljaju ogrjev za narednu grijnu sezonu. Mnogi su požurili sa nabavkom i kupovinom ogrjeva smatrajući da će cijene prije početka zimske sezone sigurno porasti. Iz Udruženje penzionera/umirovljenika Općine Kakanj ističu da za sada nemaju problema kada je u pitanju nabavka ogrjeva za njihove članove.

Cijene drva, uglja i peleta u BIH ne razlikuju se mnogo od prošlogodišnjih. Ipak, mnogim domaćinstvima ovaj izdatak predstavlja veliki udar na kućni budžet. Udruženje penzionera/umirovljenika Općine Kakanj i ove godine ugovor je potpisalo sa firmom „Drvosječa“ Srajevo.

-Jedini ponuđač koji nam je odgovarao je firma „Drvosječa“ d.o.o Sarajevo. Prvo moram reči da su cijene ogrjeva enormne kod svih ponuđača koji su nam ranije nudili svoje usluge. Jedina firma koja nam je izašla u susret je ovo preduzeće koje je na kraju pristalo da nam ogrjev isporuči po prihvatljivim cijenama. Najviše se traži iscjepano drvo čija cijena po metru je 165 KM, istakao je Irfan Imamović, predsj. Udruženja penzionera Općine Kakanj.

Penzioneri imaju mogućnost da ogrjev plaćaju u ratama što im omogućava planiranje troškova u njihovim budžetima. Na ovaj način oko 1.000 članova Udruženja obezbjeđuje ogrjev za zimu. Iako nije isplativo, za pojedine penzionere, naročito one sa minimalnim penzijama, ovaj način plaćanja predstavlja jedini izbor.

-Kada ne bi davali na deset rata na šta je pomenuto preduzeće pristalo, mali je broj ljudi, naših penzionera koji bi na drugačiji način mogli da nabave ogrjevno drvo. Svako od njih uzima negdje oko 10 m što je 1.650 KM, te pare penzioneri nemaju. Cijene se stalno mijenjaju, istakao je Imamović.

Udruženje u saradnji sa kantonalnim predstavnicima Udruženja penzionera trenutno razmatra mogućnost i o ukljičivanju još nekih šumskih privrednih društava, a sve s ciljem da svi njihovi članovi ogrjev dobiju prije zime odnoso da pokušaju izbjeći problem sa kojima se svake godine susreću kada je u pitanju nabavka i snabdijevanje ogrjevom za ovu, jednu od najugroženijih kategorija društva.