Connect with us

KAKANJ

UPFBiH traži kratkoročno povećanje plaća u realnom sektoru do 400 KM, SSSBiH za pronalaženje dugoročnog rješenja

24.07.2023.
ntvic.ba

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine apeluje na poslanike Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da na dnevni red sjednice koja će se održati 25.jula ove godine najprije uvrste, a zatim i usvoje izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.

– Izmjenama i dopunama navedenih zakona omogućilo bi se brzo povećanje plaće do 400 KM radnicima u realnom sektoru, a na ovo povećanje plate ne bi se plaćali puni, nego značajno umanjeni doprinosi, dok bi obaveze na platu zatečenu u trenutku stupanja na snagu ovih izmjena i dopuna, ostale u punom iznosu kao i do sada – obrazlažu u saopćenju iz UPFBiH.

Posljednjih dana, dodaju, uočili su izjave pojedinih zastupnika da poslodavci mogu povećati plate radnicima i bez ovih izmjena zakona.

– To je tačno, jedino što zastupnici slučajano ili namjerno zaboravljaju i ne žele reći da sa povećanjem plate od do 400 KM bez ovih traženih izmjena i dopuna, više od polovine gotovo polovina sredstava od povećanja ide državi, a ostatak radniku. Usvajanjem izmjena i dopuna zakona koje predlažemo, radnici bi npr od 400 KM povećane plate, dobili oko 350 KM, a država ostatak – navode iz UPFBiH.

Naglašavaju da se radi o privremenom rješenju koje bi bilo na snazi do usvajanja seta sistemskih zakona kojima bi se doprinosi na plaće smanjili sa postojećih 41,5 posto na manje od 30 posto, ali nemaju informaciju kada se planira priprema i puštanje u proceduru set sistemskih propisa kojima bi se uredila ova pitanja .

Sa druge strane, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi da “Udruženje poslodavaca FBiH (UPFBiH) nema njegovu podršku za bilo kakva kratkoročna rješenja čija je namjera upitna”.

– S obzirom na to da će se danas i sutra ime SSSBiH ponovo zloupotrebljavati od UPFBiH s ciljem dezavuisanja javnosti da imaju našu podršku za prijedlog o kratkoročnom ‘povećanju plata’ u iznosu od 400 KM, obavještavamo javnost, a prije svega članove sindikata, sve radnike i radnice te zastupnike u Federalnom parlamentu da SSSBiH i dalje ostaje pri zahtjevu da Federalni parlament što prije usvoji reformski set poreskih zakona u okviru kojeg će biti usvojen i zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM. Ne podržavamo bilo kakva kratkoročna rješenja čija namjera je upitna – navode iz Sindikata.

Istovremeno, napominju kako nikada neće pristati, niti dati podršku ispunjavanju želje “poslodavcima koji su do sada radnicima isplaćivali dio plate u kovertama, varajući tako i državu i radnike, da taj iznos sada isplaćuju legalno uz smanjenu stopu doprinosa”.

Continue Reading