Connect with us

KAKANJ

U džematu Brežani organizovan program Ramazanski izazov za polaznike mektepske nastave

01.04.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Ramazanski izazov, naziv je nove aktivnosti u džematu Brežani u okviru koje će polaznici mektepske nastave, do kraja mjeseca Ramazana, učiti određene Kuranske sure napamet. Za najuspješnije polaznike obezbijeđene su i nagrade.

Kako bi motivisao djecu da nauče određene Kur’anske sure napamet, imam u džematu Brežani je za polaznike mektepske nastave organizirao Ramazanski izazov. Cilj je da djeca nauče nešto više Kur’anskih sura napamet, nego što je to predviđeno planom i programom u mektebu, ali i da se druže s Kur’anom, te da im Kur’an bude vodilja u životu.

-Mi smo organizirali jedan Ramazanski izazov za sve učenike mekteba da nauče jedno ašare, posljednje ajete sure Hašr, suru Alek i suru Kadr, koja govori o najvrijednijom noći u mubarek mjesecu ramazanu. To je otprilike 30 Kur’anskih ajeta. Mi smo zamislili da djeca svaki dan nauče po jedan Kur’anski ajet, te da na taj način Kur’an postane dio njih, kazao je za NTV IC Faruk ef. Agić, imam u džematu Brežani.

Među polaznicima mektepske nastave koji učestvuju u ovom izazovu su i Harun Alajbegović i Adna Berbić.

-Rado sam prihvatila ramazanski izazov, motivisalo me to što ove sure ne učimo na redovnoj nastavi, istakla je za NTV IC Adna Berbić, polaznica mektepske nastave.

-Ove tri sure koje smo dobili da naučimo, ja sam već naučio i drago mi je što sam dio Ramazanskog izazova, dodao je Harun Alajbegović, polaznik mektepske nastave.

Kako ističe imam džemata Brežani, cilj ove aktivnosti je i da se djeca posvete korisnom učenju, te da svoje vrijeme ne troše tek tako, provodeći sate na društvenim mrežama.

-U ovom današnjem vremenu u kojem mi živimo, naša djeca i omladina sve više vremena provode na društvenim mrežama, uz mobitel i internet. Mi želimo da ih odvojimo od toga, prije svega od sumnjivih sadržaja, te da se posvete onome što je zaista vrijedno za njih i za njihov život, zaključio je na kraju imam Agić.

Provjera znanja i uručenje nagrada najuspješnijim učenicima Ramazanskog izazova, bit će organizirano na kraju mjeseca Ramazana.

Continue Reading