Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježen 10. oktobar, Svjetski dan mentalnog zdravlja

Danas je u Kaknju u Organizaciji Centra za mentalno zdravlje, različitim sadržajima, obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja. Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. oktobar Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Prilika je to da se ukaže na značaj i važnost očuvanja mentalnog zdravlja, te da se omogući pružanje zdravstvenih usluga što većem broju ljudi, koji imaju problema sa mentalnim zdravljem. Centar za mentalno zdravlje Kakanj i ove je godine upriličio niz aktivnosti povodom ovog značajnog datuma.

– Mi smo i ove kao i prethodnih godina imali za cilj da se otvorimo prema zajednici. Tako da su aktivnosti bile osmišljene na način da imamo posjete učenika osnovnih i srednjih škola, kako bih ih upoznali sa radom Centra za mentalno zdravlje, te kako bih pokušali smanjiti stigmu i diskriminaciju prema osobama koje pate od mentalnih poremećaja, istakao je Esmin Brodlija iz Centra za mentalno zdravlje Kakanj.

Činjenica je da socijalno ekonomski faktori utiču kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje. Svaki pojedinac je odgovoran za sopstveno zdravstveno stanje, ali i svoj život. Iz Centra za mentalno zdravlje ističu niz preporuka kako unaprijediti ali i sačuvati mentalno zdravlje.

– Način kako da očuvamo mentalno zdravlje je zapravo da se posvetimo sebi. Vrlo je važno da sebe stavimo na prvo mjesto. Da pratimo svoje potrebe, osjećaje i da se koliko god je to moguće distanciramo od različitih stresnih situacija, traumatskih situacija koje se dešavaju u našem društvu ili su se dešavale u prošlosti. Mi zaista živimo u vremenu u kojem je sve veći broj osoba koje razvijaju probleme sa mentalnim zdravljem. Također, sve je veći broj djece i mladih koji imaju problema na polju mentalnog zdravlja, dodao je Brodlija.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja bila je „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“.

Continue Reading