Connect with us

KAKANJ

Predškolska ustanova Mladost obilježila Sedmicu djeteta

09.10.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

U okviru obilježavanja „sedmice djeteta“ predškolska odgojno-obrazovna ustanova „Mladost“ Kakanj sa djecom iz ovog obdaništa realizovala je brojne aktivnosti. Posjeta orkestra „Rudarske glazbe“ jedna je od realizovanih aktivnosti kojoj su se mališani posebno obradovali.

Osmjesi, ushićenje i radost na dječijim licima prizor je koji je zabilježen tokom realizacije jedne posebne aktivnosti u obdaništu Mladost. U okviru obilježavanja „Sedmice djeteta“ ovu odgojno-obrazovnu ustanovu posjetio je sastav glazbenog orkestra“Rudarska glaza“. Cilj je bio da se djeca upoznaju sa muzičkim instrumentima, da uživaju u repertoaru koji je bio posebno pripremljen za njih i da od najranije dobi uče o tradiciji svoga grada.

-Ove kao i prethodnih godina obilježavamo „Sedmicu djeteta“ u našem vrtiću. Fokus rada jeste na pravima i na obavezama djece. Naš kolektiv se trudi za djecu prirediti najbolje sadržaje i učiniti im boravak u vrtiću sigurnim, ugodnim i lijepim. Svake godine djeci nudimo nešto novo, zato je tu sa nama danas orkestar Rudarske glazbe, kazala je za NTV IC Lejla Jašarspahić, odgajateljica u obdaništu JU „Mladost“ Kakanj.

-Rudarska glazba u Kaknju postoji već 71 godinu. Drago nam je da mališanima ovog vrtića možemo predstaviti rad i dugo djelovanje Glazbe, da ih upoznamo sa muzičkim instrumentima, i da evo i kroz ovaj vid druženja djeca zavole muziku od najranije dobi, kazao je za NTV IC Kakanj Elmir Delibašić-predsjednik Udruženja „Rudarska glazba“ Kakanj.

Pored ove, realizovane su i brojne druge aktivnosti koje za cilj imaju razvoj empatije kod djece. „Sedmica djeteta“ vrijeme je kada se razmišlja o svim segmentma i načinima unapređenja i razvoja različitih sposobnosti ali i empatije, solidarnosti i drugih istinskih ljudskih vrijednosti. 

-Dječija nedjelja obilježava se u oktobru i mi u toj sedmici nastojima različitim aktivnostima djeci približiti njihova prava i obaveze. Posebno smo ponosni na dvije realizovane akcije, a to je prikupljanje higijenskih artikala za djecu u Centru Dobrinje  kao i na ovu danas u kojoj djeca uživaju. Roditeljima se svakako zahvaljujem za podršku pri realizaciji naših aktivnosti, kazala je za NTV IC Azra Čišija, direktorica JU obdanište „Mladost“ Kakanj.

Pružiti djeci sigurno okruženje gdje će oni moći biti ono što oni zapravo i jesu- djeca, gdje će se moći smijati i uživati u svom djetinjstvu važan je zadatak za odgajatelje u obdaništu Mladost. Osim toga kod djece je važno razvijati i mnoštvo drugih vještina i sposobnosti a sve s jednim krajnjim ciljem-da ovi mališani jednoga dana budu dobri ljudi koji će kroz svoje profesije ovu lokalnu zajednicu voditi naprijed i učiniti je stabilnom i prosperitetnom. Jer na njima ostaje svijet.

Continue Reading