Connect with us

KAKANJ

Iz Civilne zaštite Općine Kakanj apeluju na građane da prije zime obavezno izvrše čišćenje svojih dimnjaka                                                      

11.10.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Sa hladnijim danima počinje i sezona grijanja. Pored nabavke ogrijeva neophodno je izvršiti i druge pripreme kako bi sezona grijanja protekla bez problema. Čišćenje dimnjaka je potrebno vršiti bar jedanput godišnje. Iz Civilne zaštite Općine Kakanj apeluju na građane da prije zime obavezno izvrše čišćenje svojih dimnjaka.

Svjedoci smo da se tokom zimskog perioda dešavaju požari na dimnjacima, čiji su uzroci različiti, a jedan od njih je svakako i neizvršavanje obaveze čišćenja prije zime. Kako bi se spriječile eventualne posljedice na dimnjacima naročito tokom zimskog perioda, neophodno je da vlasnici stambenih objekata izvrše preventivne mjere koje ne podrazumijevaju samo čišćenje ložišta, naglasili su za NTVIC, iz Civilne zaštite Općine Kakanj.

-Da bi bili sigurni, da bi se mogli lijepo zagrijavati a da nemaju opasnosti po imovinu, kao i sebe i svojih ukućana, da očiste, da pregledaju dimnjake. Dugo je ljeto bilo, nisu se koristili dimnjaci, te može doći do začepljenja, ptice uđu naprave gnijezdo. Također, važno je da građani osiguraju i pregledaju dimnjake, da se omaltaju dimnjaci i zaštite, kako bi imali bezbjednu zimsku sezonu, kazao nam je Nurudin Hrsuto, šef Službe Civilne zaštite Općine Kakanj.   

Kako ističe Hrusto, na području općine Kakanj trenutno ne postoji dimnjačarska djelatnost, te da je to otežavajuća okolnost za građane koji se moraju sami pobrinuti za čišćenje svojih dimnjaka.

-Nažalost na području općine Kakanj nemamo registrovano pravno lice i organizovanu dimnjačarsku službu. Dimnjačarska djelatnost je jedna od komunalnih usluga koju treba pružiti građanima. U ovom slučaju građani su ostavljeni da oni samostalno očiste svoje dimnjake, kako bi imali mirnu predstojeću sezonu. Ja moram istaći da bilježimo svake godine u zimskom periodu barem dvadesetak požara na stambenim objektima. I većinom su izazvani zbog neodržavanja tih dimnjaka za zagrijavanje, zaključio je Hrusto.

Oni koji primijeti požar na dimnjaku, dužni su odmah pozvati vatrogasce na broj 123. Potom da zatvore sve dotoke vazduha za dimnjak, kao i da provjer, da li u blizini ima lako zapaljivih materijala. Pored materijalne štete koju može izazvati požar na dimnjaku, postoji i opasnost od trovanja ugljen monoksidom, te je veoma važno voditi računa o preventivnim mjerama, poručili su na kraju iz Civilne zaštite Općine Kakanj.

Continue Reading