Connect with us

KAKANJ

Oronule fasade – potencijalna opasnost i ružna slika urbanog dijela Kaknja

11.10.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Izgled stambenih i drugih zgrada u užem gradskom području danas i nije reprezentativna slika Kaknja. Praksa u susjednim gradovima su javni pozivi kojima se etažni vlasnici nastaje animirati da pokrenu sanaciju zajedničkih dijelova zgrada, odnosno realizuju projekte utopljavanja i uređenja stambenih objekata.

Fasade stambenih zgrada u užem graskom području nerijetko izgledaju zapušteno i oronulo i potencijalna su opasnost za prolaznike. Znakovi upozorenja na stambenim objektima zapravo ukazuju i na činjenicu da o fasadama niko ne vodi računa i da se niko ne suprostavlja zubu vremena, iako su fasade zapravo dio kompletnog urbanog identiteta jednog grada. Fasade i njihova obnova, kazali su nam u Općini Kakanj dužni su uraditi stanari, odnosno vlasnici etažnih stanova.

-U skladu sa odlukom o komunalnom redu i sa vlasništvom stambenih objekata, objekti kolektivnog stambenog stanovanja su vlasništvo samih stanara koji su dužni da održavaju svoje fasade i svoju imovinu. Svakako ondje gdje mi primjetimo i gdje nam građani sugerišu da ima određenih problema u smislu da je sigurnost građana ugrožena mi putem Općinske inspekcije reagujemo na način da inspekcija naloži kućnom savjetu da se te stvari (otpadanje fasade i drugo) odnosno anomalije mogu ispravljati, kazao je za NTV IC Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Općina Kakanj u proteklom je priodu zajedno sa stanarima realizovala projekte zamjene azbestnih krovova na stambenim zgradama. Međutim, podrške za realizaciju projekata utopljavanja stambenih zgrada do sada nije bilo. Iz JP Vodokom Kakanj, koje obavlja djelatnost upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova i uređenja zgrada, kazali su nam da do sada nisu imali zahtjeva od strane stanara za uređenje fasada. Istovremeno, praksa u susjednim gradovima su javni pozivi kojima se etažni vlasnici nastaje animirati da pokrenu sanaciju zajedničkih dijelova zgrada, odnosno realizuju projekte utopljavanja i uređenja stambenih objekata, naravno, uz finansijsku podršku gradova i općina. Takvi projekti već se godinama realizuju u Visokom i Zenici. Općina Kakanj, takve će projekte planirati za naredni period.

-U narednim godinama svakako da nam je prioritet da radimo na finansiranju izrade termoenergetskih fasada kako na kolektivnim tako i na individualnim objektima jer znamo da to iziskuje zaista značajna sredstva. Mi ćemo delegirati prema OV da idemo u tom pravcu. Ali svakako ondje gdje primjetimo mi ili građani da imamo određenih problema koji će dovesti do problema za sigurnost i bezbijednost svih naših učesnika u saobraćaju, vozača, pješaka i ostalih, molimo da nam građani to jave kako bi smo rješavali ove probleme, kazao je za NTV IC Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Na kraju možemo zaključiti – većina stambenih zgrada, koje su svakako u vlastištvu stanara ali su i dio kompletnog vizuelnog identiteta naše lokalne zajednice, vape za obnovom. Obnova bi značila više sigurnosti, više energetske efikasnosti i više funkcionalnosti.

Continue Reading