Connect with us

KAKANJ

U Kaknju održan sastanak rukovodećih članova lovačkih društava ZDK

08.12.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Danas je u organizaciji LD “Srndać” Kakanj i Lovačkog saveza ZDK održan sastanak na kojem je razgovarano o brojnim temama iz ove oblasti.

Kao i u drugim oblastima i lovstvo je oblast koja zahtjeva kontinuirane edukacije. Posebna pažnja, uz lov, posvećuje se zaštiti i uzgoju divljači. Odgovornost lovaca je utoliko veća obzirom da upravljaju prirodnim dobrom države, pa su zato edukacije predsjednika i drugih odgovornih lica u lovačkim društvima neophodne i važne.

-Danas smo se ovdje sastali po odluci Upravnog odbora Saveza lovačkih organizacija s ciljem konstantne edukacije rukovodećih lica u lovačkim udruženjima, tj. predsjednika, lovovođa i sekretara lovačkih društava, a danas su ovdje danas predsjednici, lovovođe, sekretari svih lovačkih društava sa područja ZDK kazao je Muhamed Hodžić, predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH.

Rukovodeći članovi lovačkih društava danas su razgovarali o brojnim temama. Među ostalima na ovom je sastanku razgovarano i o svinjskoj kugi ali i o problemima dvojnog članstva lovaca.

-Danas ćemo pričati o tome kako izvršavati lovno-gospodarske osnove, kako postupati u ovoj situaciji kad se pojavila svinjska kuga, kako uzimati uzorke. Jedan dio odnosi se na sistem dvojnog članstva u lovačkim društvima, kazao je za NTV IC Muhamed Hodžić, predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH.

Savez lovačkih organizacija ima obavezu da vrši edukaciju i stalne posjete pojedinačnim lovačkim društvima. Nadaju se da će upravo na ovakav način unaprijediti oblast koja je sve popularnija i za koju su zainteresovane i mlađe generacije. Posebno ističu važnost odgovornog odnosa lovaca i lovačkih društava prema prirodnom dobru-prema divljači.

Continue Reading